Vermeende Israëlische aanvallen bij Damascus en Homs

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 1 jul 2019 HEZBOLLAH IAF IRAN SYRIE

Op de nacht van zondag op maandag waren nabij Damascus en Homs in Syrië explosies waar te nemen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gaat het om Israëlische aanvallen op Iraanse posities, en zijn hierbij 15 doden gevallen.

Verschillende posities van Iran en Hezbollah zouden zijn getroffen. Volgens het Observatorium voerde Israël zowel vanuit de lucht als vanaf zee aanvallen uit op doelwitten nabij Homs en minstens tien doelwitten nabij Damascus, waaronder een luchtmachtbasis, een hoofdkwartier van de Iraanse Revolutionaire Garde en een wapenonderzoekscentrum bij Jamraya.

Het is niet voor het eerst dat de IAF Jamraya treft. In de afgelopen jaren zou het wapenonderzoekscentrum, waar chemische wapens ontwikkeld en geproduceerd zouden worden, ook al doelwit van de Israëlische luchtmacht zijn geweest.

Staatsmedium SANA meldt dat de Syrische luchtverdediging verschillende raketten die vanuit het Libanese luchtruim waren afgevuurd heeft onderschept. Een van de afgevuurde Syrische luchtafweerraketten is terechtgekomen in een bos in het noorden van Cyprus – met een brand tot gevolg.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat bij de aanvallen 15 doden zijn gevallen, waaronder 6 burgers, en 21 gewonden. Het Observatorium voegt hieraan toe dat het niet uit te sluiten is dat sommige van de doden niet door Israëlische bombardementen, maar door neergekomen Syrische luchtafweerraketten komen. Volgens Syrische media is onder de burgerdoden ook een vier maanden oude baby.

Israël heeft tot nu toe, zoals meestal bij dit soort aanvallen, geen commentaar gegeven. Desondanks past het in het bestaande beleid van het tegengaan van de dreigende Iraanse aanwezigheid in Syrië. In september 2018 maakte de IDF bekend dat jaar niet minder dan 200 luchtaanvallen in Syrië uit te hebben gevoerd. Volgens het Israelische leger waren de missies gericht tegen de ingraving van Iran en diens proxies in Syrië. De Islamitische Republiek vecht mee aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog en recent hebben de twee regimes een militaire samenwerkingsovereenkomst getekend. De Iraanse Revolutionaire Garde maakt tevens van de gelegenheid gebruik om geavanceerde wapens aan Hezbollah in Libanon te leveren.