Terreurgroepen in Gaza vragen om cryptovaluta

Steeds meer instanties accepteren cryptovaluta als betaalmiddel, en terreurgroepen in de Gazastrook blijven niet achter. Verschillende militante facties hebben een bitcoin-account geopend om donaties te ontvangen.

Afgelopen week maakte de woordvoerder van de gewapende tak van Hamas bekend dat de terreurbeweging open voor staat donaties door middel van cryptovaluta. De “zionistische vijand” probeert op alle mogelijke manieren middelen voor het “verzet” tegen te houden, aldus de Hamas-woordvoerder. Daarom roept de terreurbeweging “aanhangers van de rechtvaardige zaak” op via Bitcoin Hamas financieel te ondersteunen.

Cryptogeld wordt als versleutelde digitale munteenheid gebruikt als alternatief geld buiten het reguliere bankwezen om. Het betaalmiddel wordt niet gecontroleerd en is niet uitgegeven of gegarandeerd door een centrale bank. Er bestaan verschillende voorbeelden van cryptovaluta, waarvan Bitcoin de meest bekende is.

Bitcoin is hip bij militante facties in de Gazastrook. Twee dagen na de bekendmaking door Hamas, publiceerde een aan al-Qaida gelieerde factie Jaysh al-Umma een bitcoin-adres waar sympathisanten donaties naar kunnen sturen. Afgelopen weekeinde riep de aan Al-Aqsa Martelarenbrigade op cryptovaluta voor hun zaak te doneren. Een donatie doen is laagdrempelig, daar het enige wat nodig is het bitcoin-adres van de ontvanger is. Op sociale media delen Palestijnse facties dan ook veelvuldig de adressen waarop cryptovaluta overgemaakt kunnen worden.

Vorig jaar had al een andere aan al-Qaida verbonden groep in Gaza, Tawhid al-Jihad, een bitcoin-account gemaakt voor donaties. De terreurgroep zegt met de cryptovaluta onder andere granaten, vuurwapens en raketten te bekostigen.

 In verschillende landen is het verboden om terroristische entiteiten te financieren. Zo ook in Nederland, vastgelegd in artikel 421 Wetboek van Strafrecht. Cryptovaluta geeft terreurbewegingen echter nieuwe mogelijkheden om wetgeving omtrent het financieren van terrorisme te omzeilen. Door het gebrek aan specifieke wetgeving en toezicht op de digitale geldstromen, kunnen allerlei criminele activiteiten ongestraft en anoniem gesubsidieerd worden. De terreurgroepen in Gaza hebben dit nu ook door.