Tsjechië opent diplomatiek kantoor in Jeruzalem

Tsjechië heeft donderdag een diplomatiek kantoor in Jeruzalem geopend. Daarnaast heeft de Israëlische premier Netanyahu met zijn collega’s uit Tsjechië en Hongarije gesproken over samenwerking op het gebied van corona.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi, de Tsjechische premier Andrej Babis en de Israëlische minister minister van Binnenlandse Veiligheid Amir Ohana bij de opening van het diplomatieke kantoor in Jeruzalem

De nieuwe diplomatieke post is een dependance van de Tsjechische ambassade. “We houden ons aan onze belofte”, aldus de Tsjechische premier Andrej Babis die bij de opening aanwezig was. “De Tsjechische republiek zal een volwaardige diplomatieke missie hebben hier in Jeruzalem. Het zal zich met veel zaken bezighouden – waaronder politiek, economische samenwerking, consulaire zaken en andere onderwerpen. Het zal een vaste staf hebben en werken onder leiding van onze ambassade in Tel Aviv.”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi noemt de opening van de dependance “aanvullend bewijs van de diepte en omvang van de vriendschap” tussen Tsjechië en Israël. Ashkenazi zei dankbaar te zijn dat Tsjechië een “voortrekkersrol neemt in het veranderen van de blik van Europa op Jeruzalem en de banden met de staat Israël.

Tsjechië is niet de eerste EU-lidstaat die een diplomatieke missie in Jeruzalem opent. In maart 2019 opende Hongarije een handelsmissie in de Israëlische hoofdstad. Dit was tegen het zere been van de EU, dat toen met een statement kwam. “De Europese Unie en haar lidstaten zullen de internationale consensus over Jeruzalem, belichaamd in onder meer resolutie 478 van de VN-Veiligheidsraad, met inbegrip van de locatie van diplomatieke vertegenwoordigingen, blijven eerbiedigen totdat de definitieve status van Jeruzalem is opgelost.” De positie van de EU blijft, ondanks de opening van de Hongaarse post, onveranderd.

De EU is tegen het openen van diplomatieke posten in Jeruzalem, zolang de “uiteindelijke status” van de stad nog niet is bepaald. In 1967 veroverde Israel tijdens de Zesdaagse Oorlog Oost-Jeruzalem, wat tot die tijd bezet werd door Jordanië. In 1980 wordt de Jeruzalemwet aangenomen, waarmee Israel de stad “in haar volledigheid en herenigd” als hoofdstad aanduidt. De Palestijnen leggen echter claim op het oosten van Jeruzalem voor hun staat, en Israels soevereiniteit over de stad wordt dan ook niet internationaal erkend. Desondanks is duidelijk dat de lidstaten van de Europese Unie niet eensgezind zijn over Jeruzalem.

Israël, Hongarije en Tsjechië spreken over samenwerking tegen corona

Op dezelfde dag als de opening van het Tsjechische diplomatieke kantoor, vond een ontmoeting plaats tussen de Israëlische premier en zijn collega’s uit Hongarije en Tsjechië. De drie leiders hebben gesproken over samenwerking op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van coronavaccins. Benjamin Netanyahu, Viktor Orban en Andrej Babis hebben ook gesproken over zogenaamde “groene paspoorten” die het mogelijk moet maken voor gevaccineerden om tussen de drie landen te reizen.

Eerder klopten Denemarken en Oostenrijk al bij Israël aan om te spreken over samenwerking tegen corona. De Europese Unie heeft vaccins ingekocht voor alle 27 EU-lidstaten, maar de gezamenlijke aanpak krijgt scheurtjes. Jaloers op de succesvolle vaccinatiecampagnes in zowel het Verenigd Koninkrijk als Israël, gaan sommige landen nu op andere manieren vaccins proberen te regelen om de pandemie te verslaan.