EU herhaalt standpunt tegen diplomatieke missies in Jeruzalem

Naar aanleiding van de opening van een Hongaarse handelsmissie in Jeruzalem, herhaalt de EU het standpunt dat het tegen het openen van diplomatieke missies in de stad is.

Afgelopen dinsdag openden de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó en de Israelische premier Benjamin Netanyahu een handelsmissie van Hongarije in Jeruzalem. In zijn toespraak benadrukte Szijjártó de “ware vriendschap” tussen Hongarije en Israel. De opening van de handelsmissie wijst dan ook op het belang dat Hongarije aan deze relatie hecht, aldus de minister van Buitenlandse Zaken. 

Netanyahu roept landen al maanden lang landen op hun ambassades naar Jeruzalem te verplaatsen. Op 14 mei 2018 werd de Amerikaanse ambassade in Israels hoofdstad geopend, waarop Guatemala en Paraguay volgden met een verhuizing naar Jeruzalem. Paraguay draaide het besluit echter na enkele maanden alweer terug.

De EU is tegen het openen van diplomatieke posten in Jeruzalem, zolang de “uiteindelijke status” van de stad nog niet is bepaald. In 1967 veroverde Israel tijdens de Zesdaagse Oorlog Oost-Jeruzalem, wat tot die tijd bezet werd door Jordanië. In 1980 wordt de Jeruzalemwet aangenomen, waarmee Israel de stad “in haar volledigheid en herenigd” als hoofdstad aanduidt. De Palestijnen leggen echter claim op het oosten van Jeruzalem voor hun staat, en Israels soevereiniteit over de stad wordt dan ook niet internationaal erkend

Het uitblijven van deze erkenning werd gisteren herhaald door een woordvoerder van de EU-missie in Tel Aviv. “De Europese Unie en haar lidstaten zullen de internationale consensus over Jeruzalem, belichaamd in onder meer resolutie 478 van de VN-Veiligheidsraad, met inbegrip van de locatie van diplomatieke vertegenwoordigingen, blijven eerbiedigen totdat de definitieve status van Jeruzalem is opgelost.” De positie van de EU blijft, ondanks de opening van de Hongaarse post, onveranderd. De EU-woordvoerder benadrukte dat het slechts om een handelsmissie, en niet om een ambassade gaat.

Het gaat weliswaar inderdaad niet om een ambassade, toch lijkt de Hongaarse post wel degelijk een diplomatieke waarde te hebben. De handelsmissie is een tak van de Hongaarse ambassade in Tel Aviv, zo stellen zowel het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken als het kantoor van premier Netanyahu. De Hongaarse actie is dan ook tegen het zere been van de Palestijnen: de Palestijnse Autoriteit heeft in protest haar vertegenwoordiger uit Boedapest teruggeroepen voor consultaties.

Ondanks de oppositie tegen diplomatieke missies in Jeruzalem, opereren een aantal EU-lidstaten wel consulaire posten in de stad. België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk bieden in Jeruzalem consulaire dienstverlening aan voornamelijk – maar niet alleen – Palestijnen.

De EU is dan ook voorstander voor het opdelen van Jeruzalem tussen Israel en een Palestijnse staat. Dit standpunt wordt door de Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini regelmatig in statements herhaald. Volgens de EU-buitenlandchef is het verdelen van de stad een voorwaarde voor het tot stand brengen van een levensvatbare Palestijnse staat. Om – zoals de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan het noemt –  de “verjoodsing” van Jeruzalem tegen te gaan, subsidieert de Europese Commissie activiteiten om “het Palestijnse karakter van de stad te bewaren.”