Twee raketten vanuit Gaza richting Kisufim afgevuurd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 okt 2019 GAZA RAKETTEN

Vrijdagavond zijn twee raketten vanuit Gaza richting het Israëlische dorpje Kisufim afgevuurd. De projectielen kwamen echter in de Gazastrook zelf neer. De raketaanval volgt nadat een dode is gevallen bij protesten en rellen aan de grens met Israël.

Om 23.48 lokale tijd ging het luchtalarm in Kisufim af. Een raketlancering vanuit Gaza was gedetecteerd. De IDF zegt dat de twee projectielen hun doelwit echter niet wisten te halen en dat ze in de Gazastrook zelf zijn neergekomen.

In verwachting van een reactie door het Israëlische leger, ontruimde Hamas zoals gebruikelijk haar uitkijkposten aan de grens. De terreurbeweging bestuurt sinds een burgeroorlog met de Palestijnse Autoriteit in 2007 de kustenclave, en wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor alles wat in en vanuit Gaza plaatsvindt. Een antwoord door de IDF op de (mislukte) raketaanval op Kisufim is echter uitgebleven.

De raketaanval komt nadat een dode is gevallen bij de zogenaamde Mars van Terugkeer-protesten. Zo’n 6000 demonstranten en relschoppers waren aamwezig bij de grens met Israël. Hierbij was zoals gebruikelijk sprake van het gooien en plaatsen van explosieven en molotovcocktails en pogingen tot het infiltreren van de Joodse staat. Het Israëlische leger trad op met traangas en geweervuur.

Het door Hamas gerunde ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook meldt 28 gewonden en één dode. De 28-jarige Alaa Hamdan kwam om door een kogel in de borstkas, aldus het Volksgezondheidsministerie. De Israëlische televisiezender Channel 12 claimt echter dat het een Palestijnse granaat was wat hem fataal is geworden.

De raketbeschieting richting Kisufim komt twee weken na een andere mislukte aanval vanuit de Gazastrook. Bij het afvuren van drie projectielen kwamen twee op een huis in Rafah in Gaza zelf terecht, waarbij zeven gewonden zouden zijn gevallen.