Zeven gewonden bij mislukte raketlancering in de Gazastrook

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 19 sep 2019 GAZA RAKETTEN

Woensdagavond is vanuit Gaza een raketaanval op Israël uitgevoerd. De raketten haalden de Joodse staat echter niet, en twee projectielen kwamen terecht op een huis in Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen.

In totaal werden drie projectielen afgevuurd. Één viel bij het grenshek tussen Gaza en Israël. De andere twee kwamen op een huis in Rafah terecht, aldus ooggetuigen. Hierbij zouden zeven gewonden gevallen zijn. Het door Hamas gerunde ministerie van Volksgezondheid bevestigt dat er zeven gewonden zijn, maar geeft geen verdere details vrij. 

Het Israëlische leger zegt de raketlancering waar te hebben genomen. “Een mislukte lancering vanuit de Gazastrook was gedetecteerd. Het kwam niet in Israëlisch territorium terecht”, aldus de IDF. Naast het salvo van drie raketten meldt het leger ook een poging tot het afvuren van een mortiergranaat richting Israël. Dit projectiel wist echter net als de raketten de Joodse staat niet te halen.

De mislukte raketaanval komt een week na de beschieting richting Ashkelon en Ashdod. In deze Israëlische steden werden op dat moment door verschillende partijen verkiezingsbijeenkomsten gehouden, en Netanyahu (Likoed) werd van het podium geëvacueerd. Een dag later vond nog een raketaanval plaats, op de dorpen Yad Mordechai en Netiv HaAsara

Het gebeurt wel vaker dat raketaanvallen op Israël vanuit Gaza mislukken. Bij de escalatie in mei kwamen een Palestijnse vrouw en haar 14 maanden oude baby om het leven. Aanvankelijk kreeg Israël de schuld, maar al snel bleek dat de twee slachtoffers waren gevallen door een mislukte raketlancering door terreurbeweging Islamitische Jihad.