Verenigde Lijst-Knessetlid krijgt coronavirus – vergadering geschorst

IN ISRAEL / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 4 jun 2020 CORONAVIRUS KNESSET

Knessetlid Sami Abou Shehadeh van de Verenigde Lijst kondigde vanochtend aan dat hij COVID-19 heeft. Alle Knessetdebatten van vandaag zijn daardoor afgelast.

Knessetlid Sami Abu Shehadeh

Shahadeh moest afgelopen maandag in quarantaine gaan, nadat zijn chauffeur positief testte voor het coronavirus. De volksvertegenwoordiger van radicale fractie Balad van de Verenigde Lijst bezocht maandag het huis van Iyad Halak, die op zaterdag door politie werd doodgeschoten in Jeruzalem. Op foto’s van deze bijeenkomst is te zien hoe Shahadeh met teveel mensen in een kamer zit, zonder mondkapje en zonder voldoende afstand te houden. Zijn collega’s van Balad zijn ook op de foto’s te zien, en zijn ook in quarantaine gegaan. Hij riep iedereen op die verder met hem in contact geweest is, zich ook te isoleren. In totaal moesten meer dan 700 personeelsleden van het Knesset vandaag thuisblijven,

Foto’s geplaatst door Shehadeh op Facebook, waarop te zien is dat de coronaregels achterwege gelaten werden.

Hij was ook zonder mondkapje aanwezig bij een protest in Jaffa tegen het doodschieten van de Palestijnse man. In Israel is het dragen van mondkapjes in het openbaar momenteel verplicht. Scholen werden onlangs weer geopend, maar inmiddels zijn er 65 gesloten na een nieuwe opleving van het virus. Maandag 8 juni gaan er weer treinen in Israel rijden, mede om de druk op het zeer overbelaste busnetwerk te verlichten.

Tot nu toe zijn meerdere Knessetleden op verschillende momenten uit voorzorg in zelfisolatie gegaan, maar alleen Yaakov Litzman van Verenigd Tora Jodendom testte eerder positief voor het virus. De rabbijn, destijds gezondheidsminister, had zijn eigen richtlijnen om de verspreiding van het virus te voorkomen overtreden en werd gezien bij een illegale gebedsbijeenkomst bij iemand thuis. De leden van het vorige kabinet moesten daardoor enige tijd in zelfisolatie. Ondanks ophef hierover bleef hij aan als minister van Volksgezondheid.

Inmiddels maakt Litzman het weer goed, en is hij minister van Huisvesting.