Verkiezingen in Israel: Partijportret Zehut

In de aanloop naar de Israelische verkiezingen op 9 april publiceert CIDI een serie ‘portretten’ van de verschillende partijen. Zehut is een rechtse partij met een libertarische inslag.

Van anti-Oslo-activist in de jaren ’90 tot libertarische outsider bij de aankomende Knessetverkiezingen: Moshe Feiglin doet het op zijn eigen manier. Met zijn enerzijds revolutionair liberale, anderzijds duidelijk Joodse platform probeert het voormalige Likoed-Knessetlid nu met zijn eigen partij Zehut (“Identiteit”) in het parlement te komen.

Kleine staat

Feiglin is Orthodox-Joods, maar denkt dat religie en staat gescheiden moeten zijn. Die staat dient volgens hem zo klein mogelijk te zijn. Als het aan Feiglin ligt, neemt de overheidsinvloed op de economie sterk af, wordt de dienstplicht afgeschaft en zijn er slechts elf ministers die zich alleen met de meest essentiële overheidstaken bezighouden. De database met biometrische gegevens van Israelische burgers wordt verwijderd. En, populair onder met name jonge kiezers: wiet wordt legaal. De rode draad van het programma: persoonlijke vrijheid.

Een Joods Israel

Daarnaast staat Feiglin wel degelijk voor een Joods Israel. Wat hem betreft wordt de tweestatenoplossing voor eens en altijd afgewezen. De Osloakkoorden worden geannuleerd, de Palestijnse Autoriteit opgeheven. Israel annexeert de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Palestijnen op de Westoever krijgen de keuze tussen emigratie, een permanente verblijfsvergunning en staatsburgerschap. In het laatste geval zouden ze ook in het leger dienen – maar geen collectieve rechten als groep hebben, alleen individuele rechten.

Zehut wil dat de Tempelberg onder Israelische controle komt te staan. Dat zou vermoedelijk wel een conflict met Jordanië veroorzaken.

Electorale kansen

Zehut bevond zich ondanks een zichtbare publiekscampagne lang onder de kiesdrempel. De laatste tijd is de steun voor de partij echter toegenomen en staat de partij in de meeste peilingen op 4 of 5 virtuele zetels. Het zal tot op het laatste moment spannend blijven of de partij echt boven de kiesdrempel van 3,25% uitkomt.

Feiglin zou eerder Likoed-leider Netanyahu dan zijn uitdager Gantz steunen voor het premierschap, maar is eigenwijs en zou hoe dan ook een hoge prijs vragen. Daartoe zou in ieder geval de legalisering van wiet behoren, zo stelt Feiglin zelf. Netanyahu schijnt daar op zijn beurt steeds meer open voor te staan.

Wel heeft Feiglins partij schade geleden door enkele controversiële kandidaten laag op de partijlijst. Zo bevinden zich daar een vaccinatiescepticus en iemand die het Joodse gebod van de besnijdenis afwijst. Dat laatste zou Zehut er voor religieuze kiezers niet aantrekkelijker op maken. Uit een recente peiling blijkt dat Zehut vooral onder jongeren populariteit geniet: in de kiezersgroep van 18 tot 24 jaar zou de partij meer dan 8 procent van de stemmen behalen.