Vier mortiergranaten vanuit Gaza op Israëlische dorpen afgevuurd

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 15 jan 2020 GAZA RAKETTEN

Woensdagmiddag zijn vanuit de Gazastrook vier mortiergranaten op dorpen in het Israëlische grensgebied met de kustenclave afgevuurd. Zover bekend is geen sprake van schade of slachtoffers.

Een paar minuten voor half vier ‘s middags lokale tijd ging het luchtalarm af in de dorpen Nachal Oz, Kfar Aza en Sa’ad. Twee projectielen zijn door het Iron Dome-luchtafweersysteem onderschept. De twee andere mortiergranaten zijn in open gebieden neergekomen. Het Israëlische leger meldt dat er geen sprake van schade of slachtoffers is.

De mortieraanval komt na enkele weken van relatieve rust. De vorige raketbeschieting vond op 25 december plaats. Toen werd een raket op de Israëlische stad Ashkelon afgevuurd, toen de Israëlische premier Netanyahu op dat moment daar was voor een campagnebijeenkomst. Wel ging afgelopen zondag het luchtalarm af in Nachal Oz – wat uiteindelijk in werking bleek te zijn gezet door zwaar machinegeweervuur in de Gazastrook.

Naast de mortiergranaten, is ook weer sprake van terreurballonnen. Vanuit de Gazastrook worden weer ballonnen met explosieven en brandbommen opgelaten, met als doel terreur in Israëlische gemeenschappen te zaaien. Getuigen melden explosies in het grensgebied.

De mortieraanval komt een paar dagen nadat het Volksfront voor de bevrijding van Palestina (PFLP) een videoboodschap heeft gepubliceerd waarin het met een raketaanval dreigt. Terreurbeweging PFLP bracht daarbij een statement uit waarin het zegt “alles er aan te zullen doen om kameraad Ahmed Zaran te redden”. Zaran protesteerde door middel van een hongerstaking tegen zijn administratieve detentie in een Israëlische gevangenis. Na 114 dagen hongerstaking, zo meldde de PFLP dinsdag, heeft Zaran een akkoord met de Israëlische detentieautoriteiten bereikt en zal zijn administratieve detentie na 25 februari niet worden verlengd.

Daarnaast meldt de PFLP vandaag dat op deze dag in 2002 secretaris-generaal Ahmed Sa’adat door de Palestijnse Autoriteit gevangen werd genomen. Deze arrestatie kwam na de moordaanslag op de Israëlische minister Rehavam Ze’evi, die Sa’adat zou hebben georganiseerd. In 2006 werd de PFLP-leider uit Palestijnse detentie gehaald door Israël en overgeplaatst naar een Israëlische gevangenis. De PFLP noemt de arrestatie van Sa’adat een “misdaad”. Het statement van de terreurbeweging dat bij de arrestatie stilstaat, werd slechts een uur na de beschieting op Israël gepubliceerd.

De aanval met mortiergranaten is echter (nog) door geen enkele Palestijnse factie expliciet opgeëist. De mortieraanval is opvallend, daar dit soort aanvallen – grote escalaties niet meegerekend – doorgaans ‘s nachts plaatsvinden.