Hamas dreigt met oorlog bij vlaggenmars

IN ISRAEL / Door: JOS HUMMELEN / 27 mei 2022 HAMAS JERUZALEM VLAGGENMARS

Hamas heeft Israel officieel gewaarschuwd dat het opnieuw een oorlog begint als op zondag de vlaggenmars door de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem mag marcheren. Zondag viert Israel Jeruzalemdag, waarbij sinds 1968 jaarlijks met Israelische vlaggen door de Oude Stad wordt gemarcheerd. Net als Jeruzalemdag vorig jaar, wordt het aanzicht van Israelische vlaggen in Jeruzalem nog steeds gezien als een enorme provocatie.  

De vlaggenmars trekt Jeruzalem in door de Damascuspoort, 2016 (Israelische Politie)

De jaarlijkse vlaggenmars viert de hereniging van Jeruzalem tijdens de zesdaagse oorlog van 1967. Israel beschouwt heel Jeruzalem als zijn hoofdstad – een status die internationaal niet wordt erkend. De Palestijnen willen hun eigen hoofdstad in de stad vestigen. De vlaggenmars is vooral populair onder rechtse religieuze zionisten in Israel.

Bassem Naim, chef politiek en buitenlandse betrekkingen bij Hamas, drong er tevens bij internationale regeringen op aan om Israel onder druk te zetten om de omstreden mars, die door het hart van de moslimwijk zal gaan, om te leiden. Hij stelde aan Reuters, ferm als altijd: “Ik verwacht dat Hamas en de andere [militaire] facties klaar zijn om er alles aan te doen om deze gebeurtenis te voorkomen, ongeacht hoeveel het ons kost”. Naim stelde dat de beslissing over het escaleren nu bij Israel en de internationale gemeenschap ligt, als de Tempelberg in de route komt. De route loopt er echter niet. Eerder waarschuwde Hamas-commandant Ismael Haniyeh dat zijn terreurgroep “deze Talmoedische onzin niet zal accepteren”.

Doorgaan, wijzigen of afblazen?

Palestijnen in Gaza vuurden vorig jaar een spervuur van raketten af op Israel, wat leidde tot een 11-daagse oorlog. Een groeiend crescendo van dreigingen vanuit Gaza over de geplande route van 2022 boezemt veel Israeli’s angst in. Naim voegde tegenover Reuters enkele bedreigingen toe en noemde de woorden ‘zelfmoordterrorist’ en ‘Jeruzalem’ in één zin. Maar stelde vast dat Hamas deze “niet heeft besteld”. 

Zelfmoordaanslagen in Israelische steden waren een kenmerk van de Palestijnse opstand van 2000-2005, maar zijn sindsdien uiterst zeldzaam geweest. Onlangs nam deze vorm van geweld weer een vlucht. Na maanden van relatieve rust na de oorlog van 2021, zijn de spanningen sinds de lente weer opgelopen, waarbij Jeruzalem en met name spanningen op de Tempelberg het episch centrum vormen voor de groeiende wrijving. 

Premier Naftali Bennett heeft een besluit van veiligheidsfunctionarissen verdedigd om de mars van zondag de Damascus-poort binnen te laten en door de moslimwijk te laten gaan. Sommige leden van zijn coalitieregering hebben hem echter aangespoord om de route te heroverwegen. 

De Damascus-Poort is de toegang tot de moslimwijk binnen de Oude Stad. Foto: Twiga Swala.

De organisatoren zeggen dat de mars in voorgaande jaren door de Damascus-poort is gegaan, wat betekent dat het deel uitmaakte van de gevestigde ‘status-quo’ van de stad. Vanaf Jaffa-weg, wil men door de Damascus-poort, via het moslimkwartier naar de Klaagmuur. Naim stelde echter dat een steeds assertiever wordende Hamas zo’n denkwijze nooit zou accepteren. “Deze mars kan worden geannuleerd. Het is een politieke stap. Het heeft niets met religie te maken”, zei hij. 

Palestijnen stellen dat de Vlaggenmars een provocatie is. Vorig jaar vormde Jeruzalemdag de aanzet tot een 11-daags conflict tussen Israel en Hamas.

Hamas probeert al langere tijd aan populariteit te winnen onder Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever, door zich op te werpen als beschermheer van Jeruzalem.