VS minister Pompeo brengt bezoek aan Halle

Tijdens een tweedaags bezoek aan Duitsland heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo in Halle gewaarschuwd tegen de dreiging die van antisemitisme uitgaat. Het is precies een maand geleden dat de synagoge van de stad doelwit werd van een dodelijke antisemitische terreuraanslag.

Pompeo en zijn Duitse ambtgenoot Heiko Maas liepen door de straten waar op Jom Kipoer vorige maand twee mensen om het leven werden gebracht. Bij de synagoge, die doelwit van de aanslag was, werden bloemen gelegd voor de slachtoffers.

“Ieder individu draagt de verantwoordelijkheid alles te doen om deze bedreiging tegen te gaan”, zei Pompeo na afloop tegen buurtbewoners die op de synagoge waren afgekomen.

“Dat geldt voor alle vormen van antisemitisme, of het gaat om de een land dat de Joodse staat niet wil accepteren of een individu dat Joodse mensen niet accepteert”. “We hebben de plicht bescherming tegen antisemitisme te bieden. De wereld moet eraan herinnerd worden dat deze dreiging bestaat en dat er nog een lange weg te gaan is om het te bestrijden”. 

Pompeo’s bezoek aan Halle is tekenend voor de urgentie die wordt toegeschreven aan de bestrijding van het antisemitisme. Naast het bezoek aan Halle stonden de gebruikelijke ontmoetingen met in Duitsland gestationeerde Amerikaanse soldaten en bondskanselier Angela Merkel op het programma. 

Het antisemitisme is zowel in Duitsland als in de VS toenemende volgens verschillende rapporten. Ook de VS zijn verschillende synagoges, in Poway en Pittsburgh, doelwit geweest van antisemitische terreuraanslagen. Hierbij kwamen in totaal twaalf mensen om het leven gekomen.