VS stapt uit de VN-Mensenrechtenraad vanwege anti-Israel obsessie

De Amerikaanse regering heeft bekend gemaakt dat de VS uit de VN-Mensenrechtenraad (UNHRC) stapt. Reden is de “chronische vooringenomenheid tegen Israel” bij het orgaan.

De beschuldigingen aan het adres van de VN-mensenrechtenraad zijn niet uit de lucht gegrepen. Zo is Israel het enige land ter wereld dat een vast agendapunt is bij de vergaderingen van de raad. Onder agendapunt 7 komt het onderwerp “Israel en de mensenrechtensituatie in Palestina en andere bezette Arabische gebieden” standaard tijdens elke sessie aan de orde. Geen enkel ander land wordt zo onder de loep genomen door de UNHRC. De Mensenrechtenraad heeft Israel in meer resoluties veroordeeld dan alle andere landen in de wereld bij elkaar.

De meest recente actie van de Mensenrechtenraad is het instellen van een onderzoek naar het optreden van het Israelische leger bij Gaza tijdens de Mars van Terugkeer-protesten. De conclusies hiervan lijken echter al vast te staan, daar de resolutie die dit onderzoek mogelijk maakt spreekt van “disproportioneel en willekeurig gebruik van geweld door Israelische bezettingsmachten tegen Palestijnse burgers.” De rol van Hamas, de terreurbeweging die al ruim een decennium de Gazastrook bestuurt, wordt niet onderzocht. 

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley noemt de Mensenrechtenraad een “beerput van politieke vooringenomenheid.” De raad heeft, zo licht ze toe, een “chronische vooringenomenheid tegen Israel.”

De anti-Israel obsessie bij de VN-mensenrechtenraad leidt tot rapporten die op zijn minst opmerkelijk te noemen zijn. Zo werd vorig jaar in een publicatie de link gelegd tussen vrouwenmishandeling door Palestijnse mannen en de bezetting door Israel. Ook wordt actief jacht gemaakt op bedrijven die zaken zouden doen met Israelische nederzettingen. 

Het is niet voor het eerst dat de VS besluit zich buiten de VN-mensenrechtenraad te houden. Toen het internationale orgaan in 2006 werd opgericht, liet de toenmalige Bush-administratie het na om lid te worden van de raad, en bleef het bij een observerende rol. De VS was toen al van mening dat de raad een obsessieve focus op Israel had. Onder het presidentschap van Obama ging de VS een actieve rol in de Mensenrechtenraad spelen, in de hoop van binnenuit veranderingen teweeg te brengen. Verbeteringen bleven echter uit.

De Trump-administratie zet nu een streep door het Amerikaanse lidmaatschap. Een jaar geleden had ambassadeur Haley gewaarschuwd dat hervormingen nodig zijn bij de verschillende organisaties van de VN. Tegen Agendapunt 7 werd geprotesteerd door vergaderingen te boycotten. Nu de gewenste veranderingen zijn uitgebleven, ziet de VS zich genoodzaakt haar lidmaatschap bij de VN-mensenrechtenraad terug te trekken.

Nikki Haley hekelt ook de lidmaatschappen van landen van de Mensenrechtenraad die bekend staan als notoire mensenrechtenschenders, zoals China, Cuba en Venezuela. “We kunnen niet onderdeel blijven van een hypocriete en zichzelf dienende organisatie die van mensenrechten een aanfluiting maakt.”

De regering van Trump hoopt dat door het opzeggen van het lidmaatschap, de Amerikaanse klachten serieus genomen gaan worden. Als de  gewenste hervormingen doorgevoerd worden, zal de VS graag terugkomen, aldus Haley.

Eerder stapten zowel de VS als Israel al uit UNESCO. De twee landen waren de anti-Israel houding bij de VN-organisatie voor cultureel erfgoed beu. Daarnaast heeft president Trump ook enorm bezuinigd op de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen – UNRWA. 

De VS is niet de enige lidstaat die kritisch is over de anti-Israel obsessie bij de VN-mensenrechtenraad. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson waarschuwde onlangs dat als er geen positiever veranderingen plaatsvinden, zijn land tegen elke resolutie onder agendapunt 7 zal stemmen.