Israel en de VS stappen uit UNESCO

De VS hebben gisteravond aangekondigd uit de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) te stappen. Enkele uren na dit besluit kondigde ook Israel aan de VN-organisatie te gaan verlaten. De twee landen zijn de anti-Israel houding van UNESCO beu.

Al jaren wordt UNESCO beticht van anti-Israelisch en soms zelfs antisemitisch beleid. De organisatie heeft de apolitieke taak om werelderfgoed te beschermen. Geschiedverdraaiing en een dubbele standaard ten aanzien van Israel zijn echter schering en inslag bij de VN-instantie. De Joodse historie van de stad Hebron wordt ontkend, archeologische opgravingen in Oost-Jeruzalem worden als illegaal bestempeld, en Joodse banden met de Tempelberg worden genegeerd.

Zowel Israel als de VS waarschuwden UNESCO al maanden om haar beleid aan te passen. Meerdere keren heeft de Joodse staat, als reactie op de anti-Israel resoluties, op haar budget voor de VN bezuinigd.  De Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley had verschillende VN-instanties opgeroepen hun anti-Israel obsessie te staken.

De acties van de twee landen waren echter aan dovemansoren gericht en er was geen sprake van wijziging in beleid door UNESCO. Daarom heeft de Trump-administratie besloten om het UNESCO-lidmaatschap van de VS op te geven. Volgens woordvoerder Heather Nauert van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was dit geen makkelijk besluit. Toch was de maatregel nodig, aangezien dit “de Amerikaanse zorgen weerspiegelt met de toenemende achterstand bij UNESCO, de noodzaak voor fundamentele hervormingen binnen de organisatie, en het voortdurende anti-Israel beleid bij UNESCO”.

De VS breken echter niet volledig de banden met UNESCO. De Amerikaanse regering zal de VN-organisatie blijven controleren als observerend niet-lid. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de Amerikaanse subsidies aan UNESCO. Volgens woordvoerder Nauert kan de Trump-administratie haar besluit heroverwegen als UNESCO de nodige hervormingen doorvoert.

Enkele uren na de Amerikaanse aankondiging volgde Israel. De Israelische premier Benjamin Netanyahu heeft in een persbericht laten weten het ministerie van Buitenlandse Zaken de instructie te hebben gegeven om Israel haar terugtrekking uit UNESCO voor te bereiden. De Amerikaanse actie wordt door de Likoed-leider “een moedig en moreel besluit” genoemd. Netanyahu vindt dat UNESCO een “absurd theater” is geworden dat geschiedenis verdraait in plaats van het te behouden.

De terugtrekkingen uit de VN-organisatie vallen samen met de verkiezingen van een nieuwe directeur-generaal voor de culturele instantie. Eén van de kandidaten voor de positie is de Qatarees Hamad bin Abdulaziz al-Kawari. Volgens verschillende Joodse organisaties heeft de voormalige minister van Culturele Zaken uit Qatar antisemitische programma’s gesteund. 

 

Bronnen: The Jerusalem Post, The Times of Israel, NRC.