UNESCO: Israelische activiteiten in Oost-Jeruzalem zijn illegaal

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 jul 2017 CIDI ISRAEL JERUZALEM PA VN

Afgelopen dinsdagavond heeft VN-organisatie UNESCO een resolutie uitgebracht die Israelische activiteiten in Oost-Jeruzalem als illegaal bestempelt. Volgens de motie heeft Israel geen rechtmatige claim op het in 1967 veroverde deel van de stad.

UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur, houdt deze week in Krakau in Polen haar jaarlijkse Werelderfgoed comité vergadering. Tijdens één van de vergadersessies werd een motie uitgebracht die Israel als bezetter van Oost-Jeruzalem noemt. In de motie wordt ook vastgehouden aan het idee dat de historische Oude Stad werelderfgoed zou zijn dat “in gevaar” is.

Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde woedend. In een persbericht noemt het ministerie het VN-besluit “bizar” en “niet relevant”. UNESCO zou zich inzetten voor “de vijanden van de geschiedenis en de waarheid”. “Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, en geen UNESCO-resolutie kan die realiteit veranderen.” In het persbericht wordt ook het uitblijven van een meerderheid die voorstemde genoemd.

Tien landen stemden voor de resolutie. Drie landen stemden tegen en acht onthielden zich van stemming. Ondanks dat een meerderheid niet voor stemde, kon de resolutie door het grote aantal onthouders toch passeren.

De resolutie veroordeelt Israelische archeologische opgravingen en andere “illegale” activiteiten, met name in en rond de Oude Stad. Het is niet de eerste keer dat de VN Israelische soevereiniteit over de joodse hoofdstad in twijfel trekt. Bij eerdere soortgelijke resoluties reageerde de Israelische overheid met het bezuinigen op subsidies voor de VN. De tekst van de laatste Jeruzalem-resolutie is echter minder eenzijdig dan de eerdere moties over Israelische projecten in Jeruzalem. Zo werd in de resolutie, in tegenstelling tot eerdere documenten, niet alleen maar de islamitische benaming voor de Tempelberg gebruikt. Ook wordt de significantie van de stad voor de drie monotheïstische godsdiensten aangehaald.

Volgens de Israelische minister van Zaken omtrent Jeruzalem Ze’ev Elkin toont de resolutie aan dat UNESCO “los staat van de realiteit”. Elkin zei dan ook dat Israel gewoon doorgaat met haar opgravingen en andere activiteiten in de stad.

“Niets is meer schandelijk dan UNESCO die werelds enige Joodse staat als bezetter van de Westmuur en de Oude Stad van Jeruzalem noemt”

Aldus de Israelische VN-ambassadeur Danny Danon. Hij stelt dat geen enkel “nep” comité de banden tussen het Joodse volk en Jeruzalem kan doen breken.

De Israelische minister van Onderwijs Naftali Bennett vindt dat de VN-organisatie zich beter bezig kan houden met “de honderden plekken die door de radicale islam verwoest zijn”. Als voorbeeld hiervan noemde hij de al-Nuri moskee in Mosul, die recent door IS is gesloopt. UNESCO heeft volgens Bennett een negatieve obsessie met “het enige land in het Midden-Oosten dat de veiligheid van alle heilige plekken garandeert en voor alle gelovigen de religieuze vrijheid waarborgt”.

In tegenstelling tot de Israelische regering, juichte de Palestijnse overheid de UNESCO-resolutie toe. Een woordvoerder liet namens de Fatach-partij weten het VN-besluit als “een historische rechtvaardigheid” te beschouwen. De partij van PA-president Mahmoud Abbas ziet de motie als “een reflectie van de internationale positie die zich kant tegen Israelisch beleid”. Bovendien zou de resolutie de Palestijnse positie ondersteunen die “Jeruzalem als hoofdstad van de bezetter afwijst”.

Het CIDI heeft recent een nieuwe katern over de stad Jeruzalem uitgebracht. U kunt de katern bestellen door te bellen naar 070-3646862, of te mailen naar administratie@cidi.nl. Het is ook mogelijk de publicatie digitaal in te zien en te downloaden.

 

 

Bronnen: The Times of Israel, Jerusalem Center for Public Affairs, Daily Journal.