Aanslag Hamas schokt Jeruzalem

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 22 nov 2021 HAMAS JERUZALEM TERRORISME

De rust op zondagochtend werd ruw verstoord in Jeruzalem. In de straten van de Oude Stad werden meerdere mensen neergeschoten door een als ultraorthodoxe man verklede schutter. Al snel bleek dat het om een Palestijn ging die lid van Hamas was. Hij schoot meerdere mensen neer, waarvan er één overleed. De schutter werd uitgeschakeld door de politie.

Enkele foto’s in dit artikel kunnen als schokkend worden ervaren.

De terrorist nadat hij is uitgeschakeld door de Israelische politie, 21 november 2021. (Bron: Telegram / Abu Ali Express)

‘Schoten duurden maar 30 seconden’

De terrorist, de 42-jarige Fadi Abu Shkhaydam uit Shuafat, schoot met een Beretta M12 op enkele langslopende Israeli’s nabij de Tempelberg, waarvan twee burgers en twee agenten. Daarbij raakte hij onder meer de 26-jarige Eliyahu David Kay, die later overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Niet veel later kwam de politie in actie en zij schakelden de terrorist uit. De Israeli’s, een van hen was een rabbijn, waren net bij de Westmuur geweest om daar te bidden. Zij zouden hun gebedssjalen en –riemen daarna nog gedragen hebben.

 

Kay had recentelijk alia gemaakt vanuit Zuid-Afrika, en hij was een vrijwilligersgids bij de Westmuur. Hij was 26 en woonde in Modi’in. Zijn verloofde omschreef hem na de aanslag als “een man die van zijn land hield, en iedereen met liefde en respect behandelde.”

Schoonmakers spoelen het bloed weg na de aanslag in Jeruzalem, 21 november 2021. (Bron: Telegram / Abu Ali Express)

Na de aanslag werd de Tempelberg afgesloten voor bezoekers. De minister van Interne Veiligheid, Omer Bar-Lev (Arbeid), stelde na de aanslag dat het een geplande aanslag was. Hij prees het snelle handelen van de vrouwelijke agenten, die zo meer slachtoffers wisten te voorkomen. Daarnaast bleek dat de vrouw en zoon van Shkhaydam enkele dagen geleden het land al hadden verlaten, om een mogelijke arrestatie te voorkomen. Gedurende de avond werden meerdere panden in Shuafat onderzocht en enkele mensen aangehouden door de Israelische politie. Diezelfde avond ging een stoet religieus-zionistische jongeren door de Oude Stad om de slachtoffers te herdenken. De aanslag werd veroordeeld door onder meer de Nederlandse, Duitse en Canadese ambassadeur in Israel.

Hamas viert de ‘heroïsche operatie’

Poster van de Hamas ‘ter ere’ van Shkhaydam, uitgebracht kort na de aanslag op 21 november 2021. (Bron: Twitter / @emilykschrader)

Al snel bleek dat de terrorist lid was van Hamas. De terreurorganisatie prees al snel de ‘heroïsche operatie’, die zij een vergelding voor Israelische acties in Jeruzalem noemde. Daarna kwam het bericht dat Shkhaydam openlijk lid was van de ‘politieke vleugel‘ van Hamas en dat hij dagelijks in de Al-Aqsamoskee bad. Tevens was hij betrokken bij het tegenhouden van Joden die de Tempelberg willen bezoeken. Daarnaast heeft hij in het verleden als imam, docent en activist vurige anti-Israel- en antisemitische preken gehouden. 

Hamas deelt snoep uit aan de inwoners van Rafah ‘ter ere’ van de aanslag in Jeruzalem, 21 november 2021. (bron: Telegram / GazaNewsNow)

Na de aanslag deelden leden van Hamas snoep uit aan de inwoners van Rafah en werden enkele oud-leerlingen van Shkhaydam geïnterviewd. Een van hen omschreef hem als “een engel van Allah, die niemand vervloekte behalve de Joden, mogen zij branden”. Later op de avond gingen de inwoners van Shuafat de straten op, als steunbetuiging aan Shkhaydam en Hamas. Zij raakten slaags met de Israelische politie. Zij scandeerden leuzen als: “Miljoenen martelaren marcheren naar Jeruzalem”, “Leg zwaard naast zwaard” en “Wij zijn de mannen van Mohammad Deif”. Deif is een van de kopstukken van Hamas en dreigt regelmatig met zware aanslagen in Israel.

Intussen schroefde de Israelische politie de veiligheidsmaatregelen in Jeruzalem verder op. Enkele dagen eerder waren Israelische soldaten aangevallen door een terrorist met een mes, mede daarom stelde premier Naftali Bennett (Yamina) dat er de maatregelen in Jeruzalem worden aangescherpt. Hij waarschuwde voor meer acties van Hamas.