Britse regering van plan om Hamas te verbieden

IN ANDER NIEUWS / Door: LUUK SMIT / 19 nov 2021 HAMAS TERRORISME VK

Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, is van plan om Hamas compleet als terreurorganisatie te classificeren en haar activiteiten te verbieden. Mensen die Hamas steunen kunnen tot 10 jaar cel krijgen wegens ‘het steunen van een terreurorganisatie’. Patel noemt haar voorstel een grote stap in de strijd tegen antisemitisme, zo schrijft The Times.

Priti Patel spreekt op de partijbijeenkomst van de Conservative Party in Londen, 2021. (bron: Flickr / The Conservative Party)

Patel wil classificatie snel door parlement heen loodsen

Tot nu toe was alleen de militaire tak van Hamas – de Izz-Al Deen al-Qassam Brigade – verboden in het Verenigd Koninkrijk. Maar Patel wil verder gaan en heel Hamas classificeren als terreurorganisatie en dus haar activiteiten volledig verbieden. Bijeenkomsten, het meenemen van de Hamas-vlag in de publieke ruimte of het dragen van Hamas-gelieerde kledingstukken worden verboden en mensen die hun steun hebben uitgesproken of uitspreken kunnen worden vervolgd voor het steunen van terrorisme. Zij kunnen tot tien jaar cel krijgen in lijn met bestaande Britse antiterreurwetgeving.

Het voorstel van Patel komt na lang onderzoek, zo stelde zij: “We zijn van mening dat we de scheiding tussen de militaire en politieke vleugel niet langer kunnen maken. Het besluit is gebaseerd op een breed scala aan inlichtingen, informatie en ook connecties naar terrorisme. De ernst daarover spreekt voor zich.” Daarnaast stelt zij dat dit verbod een nieuwe stap is in de strijd tegen het antisemitisme in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Patel is Hamas een “rabiate antisemitische organisatie die ook een gevaar is voor Britse Joden”. 

Patel zet Labour voor het blok

Na jaren intern gesoebat met diplomaten en ambtenaren komt het voorstel van Patel binnenkort aan bod in het Lagerhuis, zo schrijft The Guardian. Zeer waarschijnlijk krijgt zij steun van haar eigen Conservatives, maar door het in stemming te brengen dwingt zij Labour om kleur te bekennen. In 2015 vroeg Labour-parlementariër Michael McCann al een volledig verbod van Hamas. Maar de voormalig leider van Labour, Jeremy Corbyn, staat daarentegen bekend als een grote sympathisant van Hamas. Zo noemde hij hen in 2009 nog “vrienden”, iets waar hij later spijt over betuigde. In het verleden had Corbyn tevens ontmoetingen met hoge Hamas-leiders, waaronder enkelen die direct bij terreur betrokken waren. 

De jaren-Corbyn waren voor Labour een tijd waarin het antisemitisme vrij baan leek te hebben binnen de partij. Regelmatig werd Corbyn verweten te weinig te doen tegen het antisemitisme. Er kwam zelfs een officieel onderzoek naar het antisemitisme binnen Labour. Ook stapten enkele prominente Joodse parlementariërs van Labour, waaronder Louise Ellman en Luciana Berger, op nadat zij werden bedreigd door de eigen partijleden. De opvolger van Corbyn, Keir Starmer, stelde na zijn verkiezing dat hij het antisemitisme volledig uit Labour wilt krijgen. Mede daarom ontsloeg hij schaduwminister Rebecca Long-Bailey nadat zij een antisemitische complottheorie retweette en komt de partij met schadevergoedingen. Patel wil met haar stemming Labour voor het blok zetten, eerder gaf de partij haar parlementariërs nog een vrije stem over een vergelijkbaar voorstel over Hezbollah.

Als het Verenigd Koninkrijk Hamas volledig zal verbieden, dan is zij in lijn met staand beleid van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Sinds 2017 wordt Hamas door de gehele Europese Unie gezien als terreurorganisatie. Nederland onderschrijft de Europese classificatie van Hamas. Naast Israel stellen Canada, Egypte en Japan dat Hamas een terreurorganisatie is. Hamas heeft als doel de complete vernietiging van de staat Israel en het vestigen van een islamitische staat, daarnaast wijst ze elke vorm van vrede met Israel compleet af.