Britse parlementariër verlaat Labour wegens antisemitisme, noemt Corbyn “gevaarlijk”

Labour-leider Jeremy Corbyn is “ongeschikt voor het premierschap”, aldus MP Louise Ellman, die de partij verlaat wegens het voortdurende antisemitisme.

Opnieuw verliest de Britse Labour-partij een parlementslid door het woekerende antisemitismeprobleem in de partij. Sinds de verkiezing van Jeremy Corbyn als partijleider, in 2015, hebben antisemitische sentimenten ruim baan gekregen in Labour, aldus critici. Corbyn is een exponent van de uiterste linkerflank van de partij, en wordt verweten niet of nauwelijks op te treden tegen antisemitisme. Sterker nog: Corbyn zelf onderhield banden met openlijke antisemieten.

Louise Ellman houdt Corbyn verantwoordelijk voor het antisemitisme in Labour

Louise Ellman houdt Corbyn verantwoordelijk voor het groeiende antisemitisme in Labour. Afbeelding: screenshot Telegraph.

Louise Ellman maakte gisteren bekend dat ze de partij verlaat, na 55 jaar trouw Labour-lid te zijn geweest – waarvan 22 jaar in het Lagerhuis als vertegenwoordiger van het district Liverpool Riverside. Op Twitter plaatste ze een verklaring die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: Ellman noemt Jeremy Corbyn “niet geschikt om te dienen als onze premier” en stelt dat hij als premier “een gevaar zou vormen voor ons land”. 

 

“Antisemitisme is mainstream geworden”
“Onder het leiderschap van Jeremy Corbyn is antisemitisme mainstream geworden in de Labour-partij. Joodse leden zijn geïntimideerd, beschimpt en weggepest,” schrijft Ellman – zelf ook Joods. Daarentegen voelen antisemieten zich tegenwoordig op hun gemak in de partij, en worden er walgelijke complottheorieën verkondigd. Labour kan zich geen anti-racistische partij meer noemen wanneer antisemitisme ruim baan krijgt, stelt de MP, die sinds 1997 voor Labour in het Lagerhuis zetelde. 

Lees verder onder de tweet

Anti-discriminatie-toezichthouder doet officieel onderzoek
Ellman signaleert een normalisering van antisemitisme binnen Labour. Dat is “onverenigbaar met de Labour-waarden van gelijkheid, tolerantie en respect voor minderheden.” De politica noemt het “schandalig” dat Labour nu wordt onderzocht door de Equality and Human Rights Commission – de officiële Britse anti-racisme-waakhond. Die commissie werd nota bene opgericht door de laatste Labour-regering.

“Corbyn is verantwoordelijk”
“Jeremy Corbyn – die als backbencher drie decennia optrok met, en zich nooit uitsprak tegen, antisemieten, Holocaustontkenners en terroristen – heeft de steun aangetrokken van te veel antisemieten. De Labour-partij is niet langer een veilige plek voor Joden en Jeremy Corbyn moet daar de verantwoordelijkheid voor dragen. Wij kunnen hem niet toestaan om ons land aan te doen wat hij de Labour-partij heeft aangedaan.”

Motie
Ellman is niet de enige politica die haar partij de rug toekeert vanwege het antisemitismeprobleem onder Corbyn – eerder dit jaar, in februari, zegden zeven MPs hun lidmaatschap al op. Ook verlieten drie leden van het House of Lords de partij. Onder hen was ook Lord Leslie Turnberg, die in 2017 nog sprak op een CIDI-symposium. Maar terwijl de kritiek van Ellman op Corbyn wordt gedeeld door veel mede-parlementariërs, is er onder de gewone partijleden minder begrip: een groep pro-Corbyn-activisten in Ellmans district was van plan om een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen, zodat zij bij de volgende verkiezingen geen kandidaat zou mogen zijn voor de partij. De motie stond gepland tijdens de vooravond van Jom Kippoer, maar werd schielijk ingetrokken onder druk van de partijtop. Dat mocht niet baten: Ellman stapt nu zelf op.

Corbyn legde krans bij graf terrorist
Corbyn treedt sinds zijn aantreden als partijleider slechts mondjesmaat op tegen antisemitische Labour-leden, en lijkt het probleem niet erg serieus te nemen. Bovendien heeft hij zelf een aardige waslijst opgebouwd van naar antisemitisme neigende uitspraken en daden. In 2010 was Corbyn co-voorzitter van een panel waarin Israel werd vergeleken met de nazi’s. Ook werd vorig jaar bekend dat de Labour-leider in 2014 een krans legde bij het graf van de Palestijnse terrorist Atef Bseiso, die in 1992 werd doodgeschoten in Parijs – vermoedelijk door de Israelische geheime dienst. Bseiso was het brein achter de moordaanslag op het Israelische team bij de Olympische Spelen in München in 1972. De Palestijnse terreurgroep Zwarte September gijzelde en vermoordde destijds elf Israelische atleten. Bij een mislukte reddingspoging werd bovendien een Duitse politieagent doodgeschoten. Corbyn beweerde na de onthulling vorig jaar aanvankelijk dat hij slechts aanwezig was geweest bij de ceremonie voor Bseiso, zonder actief deel te nemen. Later bleek dat hij wel degelijk zelf een krans had gelegd. 

Corbyn blijft populair onder leden
Ook videobeelden waarin Corbyn Hamas en Hezbollah als “vrienden” omschrijft, kwamen de voormalige marxist op veel kritiek te staan van zijn collega’s in het Lagerhuis. Onder partijleden – zoals de linkse beweging Momentum – blijft de partijvoorman echter zeer populair. 

Bekijk hier het interview dat Ellman gaf over haar besluit te verlaten