Blauw-Wit minister stapt op in protest tegen premier Netanyahu

De Israëlische minister van Toerisme Asaf Zamir (Blauw-Wit) maakte vrijdag bekend op te stappen, naar eigen zeggen omdat hij geen vertrouwen meer heeft in premier Benjamin Netanyahu. De spanningen binnen de coalitie lijken toe te nemen.

Vrijdag maakte Asaf Zamir bekend op te stappen als minister van Toerisme. In een statement op Facebook stelt Zamir geen vertrouwen te hebben in premier Netanyahu. Volgens de opgestapte minister van Blauw-Wit huize staat het aanpakken van de coronacrisis op de tweede plaats bij Netanyahu (Likoed). In plaats daarvan geeft de premier prioriteit aan zijn rechtszaak, wat volgens Zamir uit “elke stap” blijkt. “Persoonlijke belangen staan boven het algemeen belang”, aldus de nu voormalig minister van Toerisme.

De opstappende Blauw-Wit minister zegt loyaal te blijven aan zowel de partij als partijleider Benny Gantz. Het vertrek uit het kabinet door Zamir wordt geprezen door de Zwarte Vlaggen-protestbeweging. De beweging die tegen premier Netanyahu protesteert spreekt van een “moedige stap” en roept andere politici van Blauw-Wit op “voor democratie te gaan staan”. Minister van Wetenschap en Technologie Yizhar Shay zou vorige week overwogen hebben op te stappen, maar werd weerhouden door Gantz.

Oppositieleider Yair Lapid noemt het opstappen van de Blauw-Wit minister een “serieuze aanklacht aan eenieder die nog een minuut langer in deze regering blijft en Netanyahu aan de macht houdt”. De Yesh Atid-leider roept ministers Gantz en Ashkenazi op af te treden en stelt dat zij niet de staat Israël, maar Netanyahu dienen.

De door Zamir opgegeven positie gaat nu vervuld worden door Orit Farkash-Hacohen. Zij was tot nu toe minister van Strategische Zaken. Michael Biton, tot nu junior-minister bij het ministerie van Defensie, wordt de nieuwe minister van Strategische Zaken.

Het opstappen van Zamir wijst op spanningen tussen Blauw-Wit en Likoed. Blauw-Wit leider Gantz gaf vrijdag aan dat er onmiddellijk een nieuwe procureur-generaal benoemd moet worden, tot ongenoegen van Likoed. “We zijn onderdeel geworden van een regering die tot taak heeft het coronavirus uit te roeien, niet de democratie of de rechtsstaat”, aldus Gantz. “Als dat voor sommigen lastig is, zijn ze vrij om een ​​datum voor verkiezingen vast te stellen”, zo stelt de minister van Defensie.

Volgens Blauw-Wit Knessetlid Miki Haimovich is binnen de partij van Gantz een groeiende groep die “serieus overweegt” de samenwerking met Likoed stop te zetten. Haar kantoor kwam later met een statement dat stelt dat het commentaar van Haimovich alleen van toepassing is als verkiezingen worden uitgeroepen. 

Blauw-Wit minister Omer Yankelevich is niet te spreken over het commentaar van haar partijgenoot. “Dit is het moment om al het andere opzij te zetten, hoe belangrijk die onderwerpen ook zijn, en te concentreren op wat op dit moment het belangrijkste is voor de burgers van Israël: levens redden en de economie herstellen”, refererend aan de aanpak van de coronapandemie. De minister van Diasporazaken stelt dat verkiezingen op dit moment niets zal opleveren en de problemen alleen maar zal verergeren. 

De kans op nieuwe verkiezingen wordt niet uitgesloten door minister van Likoed huize Ze’ev Elkin. “Er is mogelijk geen andere keus dan naar de stembus te gaan”, als de regering door Blauw-Wit niet kan functioneren – zo stelt de minister voor Hoger Onderwijs en Watervoorraden. Hoe dan ook is het evident dat er sprake is van onvrede binnen Blauw-Wit over de deelname aan de regering onder leiding van Netanyahu’s Likoed.