Brandballonnen uit Gaza lokken Israelische reactie uit

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 18 jun 2021 GAZA HAMAS ISRAEL

Als respons op de brandballonnen die vanuit Gaza worden opgelaten, heeft Israel luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen van Hamas. Er zijn geen gewonden gemeld. De reactie van de Israelische luchtmacht komt nadat voor de derde dag op rij terreurorganisaties ballonnen met ontvlambaar en explosief materiaal hebben opgelaten, waardoor meerdere branden zijn ontstaan in het zuiden van Israel. 

Een van de vele branden die ontstaan zijn in Israel naar aanleiding van de brandballonnen die zijn opgelaten vanuit Gaza.

Na de escalatie in mei is er een fragiel staakt-het-vuren tussen Israel en de terreurbeweging Hamas. Ondanks het bestand blijft Hamas doorgaan met het oproepen van ‘verzet’ op social media en het oplaten van brandballonnen, waarmee ze branden veroorzaken en onschuldige burgers in gevaar brengen. Zo zijn meerdere hectares van landbouwgrond en natuur in vlammen opgegaan, en kwamen meerdere van de brandballonnen terecht in tuinen en woonwijken. De brandweer kwam in grote getale in actie om de groei van de branden te voorkomen. Volgens de brandweer waren er meer dan zeven branden ontstaan door de brandballonnen van Hamas.

Palestijnen prepareren ballonnen vol ontvlambaar materiaal die los worden gelaten naar Israel. (bron: Telegram)

In respons kwam de Israelische luchtmacht in actie. Zij bombardeerden posities en lanceerinstallaties van Hamas, ook een kantoor van Hamas was een doelwit. Er vielen geen slachtoffers, maar Hamas reageerde wel met afweergeschut. Langs de grens van Gaza ging het luchtalarm dan ook ‘s nachts af, later bleek dat het alarm afging wegens het afweergeschut van Hamas. De reactie van Israel moet aan Hamas duidelijk maken dat ook brandbommen niet getolereerd zal worden, zo stelden woordvoerders.

Een van de brandballonnen uit Gaza. (bron: Telegram)

Net als gisternacht reageerde Israel met luchtaanvallen op de brandballonnen van Hamas. De terreurorganisatie stelt dat het oplaten van deze brandballonnen ‘volksverzet’ is.

De IDF zegt zich nu klaar te maken voor een nieuwe escalatie rond Gaza. Hamas zette daarentegen de reactie van Israel weg als ‘theater’, maar stelde wel dat een escalatie mogelijk was. Ondanks de nieuwe acties praten de twee wel indirect verder in Cairo over een langer staakt-het-vuren.