Duizenden protesteren tegen annexatie in Tel Aviv

Zaterdagavond demonstreerden zo’n 6.000 Israeli’s op het Rabinplein in Tel Aviv tegen de belofte van Benjamin Netanyahu om in juli tenminste een deel van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Het protest werd georganiseerd door Meretz en de Hadasj-fractie van de Verenigde Lijst, en online toegesproken door Amerikaans senator Bernie Sanders.

Protest op het Rabinplein tegen de voorgenomen annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever, 6 juni 2020 (Ofer Vaknin)

De politie wilde het protest aanvankelijk verbieden, maar werd gerustgesteld door de organisatoren dat betogers mondkapjes zouden dragen en afstand van elkaar zouden houden. Het aantal deelnemers zou beperkt worden tot 2.000, maar werd uiteindelijk aanzienlijk hoger.

Meretz-leider Nitzan Horowitz noemde in een toespraak annexatie een “oorlogsmisdaad, een misdaad tegen de vrede, een misdaad tegen de menselijkheid. Zijn partijgenoot Tamar Zandberg noemde de annexatie en het vredesplan van Trump “een vervloekte deal tussen een man die een verkiezing probeert te winnen, en een die een corruptierechtzaak wil ontlopen”.

Voormalig Amerikaans presidentskandidaat Sanders sprak online de demonstratie toe: “In de woorden van mijn vriend Ayman Odeh: de enige toekomst is een gedeelde toekomst.” Odeh, voorzitter van de Verenigde Lijst, moest zelf ook zijn speech via webcam geven: “Annexatie is apartheid. Er bestaat geen democratie die alleen voor Joden is.” De gehele Knessetfractie van de Verenigde Lijst is momenteel in quarantaine. 

Er werd met Israelische, Palestijnse en communistische vlaggen gezwaaid, en foto’s omhoog gehouden van Iyad Halak, die afgelopen week in Jeruzalem werd doodgeschoten door de politie. De demonstratie werd in verband gebracht met de Black Lives Matter-protesten die momenteel wereldwijd plaatsvinden, zoals wel meer pro-Palestijnse propaganda dat in de afgelopen jaren doet. Vijf deelnemers aan de demonstratie, waaronder een fotojournalist, werden gearresteerd toen zij na afloop de straat naast het Rabinplein blokkeerden. 

Volgens een onderzoek uitgevoerd in de afgelopen dagen door de Geneva Initiative Group is 41,7% van de Israeli’s die zij ondervraagden tegen het annexeren van (delen van) de Westelijke Jordaanoever, terwijl 32,2% uitgesproken voorstander was.