EU noemt raketaanval op Zuid-Israël ‘onacceptabel’

IN ANDER NIEUWS / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 4 nov 2019 EU RAKETTEN

Naar aanleiding van de recente raketaanvallen op Zuid-Israël, heeft de Europese Dienst voor Extern Optreden (EEAS) van de Europese Unie een statement uitgebracht. In het persbericht wordt het afvuren van raketten op burgers “onacceptabel” genoemd.

Vrijdagavond werden tien raketten op de stad Sderot in Zuid-Israël vanuit de Gazastrook afgevuurd. Een dag daarvoor werd een projectiel richting de dorpen Alumim en Be’eri afgeschoten. In antwoord op de aanvallen, heeft de IDF verschillende posities van Hamas in Gaza getroffen. Israël houdt de terreurbeweging verantwoordelijk voor alles wat in en vanuit de kustenclave plaatsvindt, daar Hamas sinds 2007 de landstrook de facto bestuurt.

Naar aanleiding van de raketaanvallen, heeft de EEAS een persbericht gepubliceerd. Daarin laat een woordvoerder weten dat het afvuren van raketten op burges “onacceptabel” is. Deze praktijk moet dan ook “onmiddellijk en onvoorwaardelijk stoppen”, zo valt in het statement te lezen. Volgens de EEAS is de prioriteit om te werken aan een de-escalatie om burgerlevens te beschermen.

“Israëli’s en Palestijnen hebben beide het recht om te leven in vrede, veiligheid en waardigheid”, zo concludeert het EEAS-persbericht. “Alleen een politieke oplossing kan het geweld beëindigen”. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ziet het echter somber in. Volgens de bewindspersoon op Buitenlandse Zaken is gedurende 2019 het zicht op een tweestatenoplossing verder uit zicht geraakt.

Minister Blok stelt dan ook dat er geen perspectief is op spoedige hervatting van onderhandelingen” tussen Israël en de Palestijnen. De laatste keer dat de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas elkaar aan de onderhandelingstafel ontmoetten, was in 2013 onder auspiciën van de toenmalige Amerikaanse president Obama. Nadat dit faalde gaf de toenmalige Amerikaanse administratie aan de EU de kans om een leidende rol in het vredesproces te nemen. De Europeanen wisten de twee partijen echter geen enkele keer samen aan tafel te krijgen. Een Frans initiatief om een vredesovereenkomst te schrijven zonder aanwezigen van Israel of de Palestijnen, liep ook op niks uit.