Gantz brengt bezoek aan de Verenigde Staten

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 4 jun 2021 BENNY GANTZ ISRAEL VS

Minister van Defensie Benny Gantz brengt, daags na het sluiten van een nieuwe coalitiedeal, een bezoek aan de Verenigde Staten. Daar gaat hij in gesprek over de alliantie tussen Israel en de VS, de heropbouw van Gaza en de Iran-deal.

Minister van Defensie Benny Gantz in Washington, D.C. (bron: Israelisch Ministerie van Defensie)

Gedurende de gesprekken benadrukten de Amerikanen het belang van de heropbouw van Gaza en het sturen van hulpgoederen naar de kustenclave. De regering Biden wil daarbij een grote rol spelen om zowel nieuwe conflicten te voorkomen en ook om ervoor te zorgen dat steungeld niet in de handen van de terreurorganisatie Hamas terecht komt. Gantz leek open te staan voor de Amerikaanse aanpak, daarbij benadrukte hij dat Israel wel wil werken aan de terugkeer van de gekidnapte burgers die al jaren in Gaza worden vastgehouden.

De VS zou ook haar alliantie met Israel willen verstevigen, door ervoor te zorgen dat de Iron Dome nieuwe munitie krijgt en om te waken dat Israel haar militaire voorsprong behoudt ten overstaande van andere landen in de regio. President Biden had al eerder toegezegd dat de VS de rekening voor de Iron Dome zal betalen.

Ook benadrukte de VS het belang van het afzien van acties die de situatie vis-à-vis de Palestijnen zou verslechteren, zo riepen zij Israel op om te stoppen met het bouwen van nederzettingen en niet mensen uit huizen te zetten, zoals in Sheikh Jarrah. Maar de VS veroordeelde ook luid en duidelijk de ophitsing vanuit de Palestijnse Autoriteit, hun verheerlijking van terrorisme en geweld en het feit dat zij familieleden van terroristen betaald, het zogeheten ‘pay-to-slay’-model.

Gantz sprak ook met meerdere Amerikaanse functionarissen over de situatie met Iran en de mogelijke (nieuwe) atoomdeal. In tegenstelling tot Netanyahu nam Gantz een iets minder harde positie in betreffende Iran. Hij wil graag in gesprek blijven met de VS over de mogelijke atoomdeal met Iran, maar hij liet daarbij ook zeker de grieven van Israel betreffende Iran niet onbespraakt. Volgens Gantz is een mogelijk nucleair Iran een ‘existentiële dreiging’ voor Israel en hij benadrukte de gedeelde strategische doelen van Israel en de VS vis-à-vis het regime in Teheran.