Gantz reikt elleboog naar alle partijen

Israelisch president Reuven Rivlin heeft partijleider Benny Gantz van Blauw Wit benoemd om een regering te formeren. 61 van de 120 Knesset-leden steunen Gantz als formateur. Zittend premier Netanyahu kreeg de steun van 58 leden. Volgens de Israelische wet moet Gantz binnen 28 dagen een reëel plan voor een regering met voldoende steun presenteren, waarna hij nog enkele weken heeft om de regering echt te formeren. De president gaf gelijk aan dat 28 dagen eigenlijk te lang is in de huidige situatie, en dat een vierde verkiezingsronde geen optie was. Hij gaf toe dat er eerst misschien een tijdelijke noodregering nodig zou zijn.

Gantz krijgt een elleboog in plaats van een hand van president Rivlin.

In een toespraak in de ambtswoning van de president riep Gantz op tot eenheid. Hij gaf aan een zo breed mogelijke regering te willen vormen binnen enkele dagen. “Ik roep alle partijleiders op, vooral Netanyahu, om voor eenheid te staan. Het is tijd om de zwaarden weg te leggen en onze stammen te verenigen,” betoogde Gantz. “In de huidige tijdsgeest reik ik mijn elleboog naar alle fracties in de Knesset.”

Gantz ontving steun van alle Blauw Wit-leden, Israel Ons Huis en de Verenigde Arabische Lijst. Van Arbeid-Gesher-Meretz steunden alle Knesset-leden de benoeming van Gantz, behalve Orly Levy-Abekassis. Zij weigerde Gantz of Netanyahu als formateur aan te bevelen, hoewel ze voor de verkiezingen haar voorkeur had uitgesproken voor Gantz. 

Al steunde een meerderheid van de Knesset de benoeming van Gantz, het wordt alsnog een klus voor hem daadwerkelijk een kabinet te vormen. Netanyahu wil alleen een regering van nationale eenheid als hij zelf als eerste premier mag zijn. Blauw Wit heeft meermaals toegezegd niet met de Likoed te zullen regeren, zolang Netanyahu daar de baas is.

Het is de eerste keer dat de Verenigde Arabische Lijst betrokken is geweest bij formatieonderhandelingen. Normaal weigert deze lijstcombinatie van verschillende Arabische partijen uit principe mee te regeren, en is een rol als gedoogpartner niet aan de orde. Regeren met gedoogsteun van de Verenigde Arabische Lijst heeft ook veel uitgesproken tegenstanders: naast Levy-Abekassis en twee leden van Blauw Wit, heeft partijleider Avigdor Lieberman van Israel Ons Huis al eerder gezegd niet met gedoogsteun van de Verenigde Arabische Lijst te willen regeren, noch met de Likoed onder Netanyahu.

Wie houdt zich aan welke campagnebelofte? We zullen zien wie er straks Israel regeert. De klok is gestart.