Gantz waarschuwt Iran over kernwapens

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 5 jul 2021 ATOOMPROGRAMMA BENNY GANTZ IRAN

De Israelische minister van Defensie Benny Gantz heeft in een tv-interview benadrukt dat Iran onder geen beding een kernwapen in handen mag krijgen. Hij stelde dat Israel alles zal doen om dat te voorkomen. Gantz waarschuwt de wereld nu de spanningen tussen Israel en Iran verder oplopen.

Benny Gantz (bron: Elad Malka)

Israel is al jaren mordicus tegen het idee dat Teheran een kernwapen in handen zou willen krijgen. Hoewel Iran stelt dat haar nucleaire programma voor vredige doeleinden is, zijn velen in zowel Jeruzalem als in Washington, Londen en Brussel sceptisch. Maar waar westerse landen onderhandelen met Iran, is Israel meer van de harde lijn. Met name oud-premier Benjamin Netanyahu stond bekend om zijn felle verzet tegen Iran en het toenmalige atoomakkoord uit 2015. Maar ook vele Israelis zien Iran als de grootste dreiging voor hun eigen land.

Netanyahu was dan ook in zijn nopjes toen president Trump zich terugtrok uit het atoomakkoord. Alleen leek dit niet de spanningen in het Midden-Oosten op te lossen, aldus zijn opvolger. President Biden tracht nu weer een hernieuwd atoomakkoord met Teheran te sluiten, maar die onderhandelingen gaan stroever dan men verwacht had. Zeker nu Iran een nieuwe president heeft – de zeer conservatieve hardliner Ebrahim Raisi, een sharia-rechter en volgens Naftali Bennett de “beul van Teheran” – is de verwachting dat de onderhandelingen moeilijker zullen verlopen dan wel volledig mislukken. Ondertussen heeft Iran te maken met grote stroomstoringen en meer en meer protesten tegen het regime in Teheran.

Ondertussen heeft Israel ook een nieuwe regering, maar wel eentje die ook niet te spreken is over het mogelijke nieuwe atoomakkoord met Teheran. Maar premier Naftali Bennett heeft toch een andere strategie uitgestippeld dan zijn voorganger. In tegenstelling tot Netanyahu wil Bennett open kaart spelen met de VS en samen de pijnpunten aanpakken. Volgens bronnen was daarom afgelopen zondag het kernkabinet bijeen met de militaire en diplomatieke top om te praten over Iran en de te zetten stappen vis à vis Teheran.

In het interview stelde Gantz vastberaden: “We zijn in conflict met Iran. We moeten ons verdedigen. We zijn vastbesloten om te voorkomen dat Iran nucleair wapens verkrijgt, en we zijn vastbesloten om het constante negatieve gedrag van Iran in onze regio te voorkomen. Ze weten dat we weten hoe we moeten handelen.” Bij een herdenking voor het Zuid-Libanese leger, dat naast Israel vocht in de Libanese Burgeroorlog, sprak Gantz met dezelfde taal: “Israel zal op alle mogelijke manieren blijven optreden om te voorkomen dat Iran een kernwapen krijgt. Ook zal Israel optreden om Iran’s pogingen teniet te doen om zich te herbewapenen, zich in te graven of Israël schade toe te brengen – vanuit de lucht, op het land, in het cyberdomein of op zee. We zullen dit doen op het moment en de plek die ons het beste uitkomt, en we zullen onze militaire superioriteit behouden voor de stabiliteit en de veiligheid van de regio.”