Gaza ontvangt brandstof voor elektriciteit van Egypte dankzij rivaal van Abbas

Gisteren is Egypte begonnen met het sturen van brandstof voor de elektriciteitscentrale in Gaza. Daarmee lijkt de elektriciteitscrisis voorlopig over. Eerder had Israel de stroomtoevoer verminderd omdat de Palestijnse Autoriteit niet langer de rekening wil betalen. Abbas-rivaal Mohammed Dahlan zou de overeenkomst tussen Egypte en Hamas geregeld hebben.

De elektriciteitscentrale in de Gazastrook lag al een tijd stil omdat de PA hoge accijnzen op diesel had ingesteld. Met de dieselleveringen door Egypte kan de centrale weer energie opwekken. De brandstof zou door de Verenigde Arabische Emiraten gesubsidieerd worden. Daarmee is een potentiële escalatie voorlopig afgewend.

Terreurbeweging Hamas, die in Gaza regeert, dreigde met een “explosie”. Sinds een burgeroorlog in 2007 heeft de PA geen zeggenschap meer in de Gazastrook. In een poging de macht van Hamas terug te dringen, heeft de PA de stroomtoevoer naar de kustenclave afgeknepen door minder aan Israel te betalen en tegelijkertijd belastingen op brandstoffen te heffen.

De dieselleveringen vanuit Egypte zouden door Mohammed Dahlan onderhandeld zijn. Dahlan was een prominente leider van de Fatach-partij in de PA. President Mahmoud Abbas verdacht hem echter van het plannen van een coup, en heeft hem toen uit de partij gezet. Nu maakt Dahlan een terugkeer als rivaal van Abbas door als redder van Gaza op te treden. Het was Abbas die de inwoners van de Gazastrook elektriciteit ontzegde, maar het was Dahlan die de elektriciteitscrisis afwendde.

Naast de brandstofleveringen zal Egypte de grensovergang met Gaza voor langere periodes open houden en zullen Palestijnen die naar het buitenland reizen de grens mogen oversteken. Hamas zal haar verantwoordelijkheid voor veiligheid nemen en jihadistische groepen, zoals milities loyaal aan Islamitische Staat, harder aanpakken.

De positie van Abbas is nu dus eerder verzwakt dan versterkt. In plaats van Hamas onder druk te krijgen heeft de PA-president de positie van zijn rivaal Dahlan versterkt. Dahlan heeft handig gebruik gemaakt van zijn goede banden met de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte om een handreiking te doen naar Hamas. In plaats van met Abbas, spreekt de terreurbeweging nu met Dahlan. Bovendien heeft de terreurbeweging zonder hulp van de PA een akkoord weten te bereiken met Egypte. De overeenkomst die door Dahlan tussen Egypte en Hamas is bereikt, waarbij laatstgenoemde tevens de verantwoordelijkheid neemt voor veiligheid, geeft de terreurbeweging erkenning als de facto machthebber van Gaza.

 

 

 

Foto bovenaan: Egyptische soldaten bij de grensovergang met Gaza. Bron: Gigi Ibrahim / Flickr. Foto rechts: Mohammed Dahlan. Bron: World Economic Forum / Flickr.

Bronnen: The Times of Israel, The Jerusalem Post, Ynet, Ma’an News, Middle East Monitor