‘HaCarmel-aanvaller Saleh A. dreigt met nieuwe aanslag met vuurwapens’

Saleh A. bij de rechtszitting over zijn eerste aanval in 2017

De Palestijns-Syrische terrorist Saleh A. – die al twee keer eerder het koosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam aanviel – heeft gedreigd met een nieuwe aanslag. Deze keer zou hij zelfs bereid zijn geweest om vuurwapens te gebruiken. Op zijn telefoon zijn foto’s aangetroffen waarop A. poseert met wapens, waaronder een kalasjnikov. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van een bron binnen het onderzoek.

A. stond woensdagochtend voor het eerst voor de rechter voor zijn aanslag van mei dit jaar. Hier werd besloten dat hij langer vast blijft zitten, en onderzocht gaat worden door radicaliseringsexperts. Pas als deze onderzoeken zijn afgerond wil het Openbaar Ministerie (OM) uitspraken doen over “eventuele terroristische motieven”, zo meldt Het Parool.

Zesde incident

Op 8 mei jl. sloeg Saleh A. de ruit van het koosjere restaurant HaCarmel in, waarna hij een poging tot brandstichting deed. Het was minimaal het zesde incident bij het restaurant, en het tweede incident met Saleh A. als dader. In december 2017 sloeg de Syriër ook al de ruiten in. Ook werd er door anderen een stoeptegel tegen de ruit gegooid, werd het pand besmeurd en plaatste iemand een nepbom. Voor dit laatste incident eiste het OM vorige week 12 maanden cel tegen verdachte Hassan N.

Na de aanslag in mei werd Saleh A. vastgehouden. Tijdens de verhoren deed hij opnieuw zorgwekkende uitspraken, nadat er bij de eerdere rechtszaak ook al zorgen waren over de radicalisering van de Syriër. Zo zei hij tegen de politie dat hij “in opdracht van Allah handelde en dat hij nog niet klaar is.” Ook dreigde hij met een zwaardere aanslag. “Ik hoop dat ik de volgende keer door niemand word belemmerd, want dan is er een kans dat ik ga schieten,” zo citeerde het OM woensdag uit verhoren.

Kalasjnikov

Het lijkt niet om loze dreigementen te gaan. Volgens De Telegraaf beweerde A. tegenover de politie dat hij daadwerkelijk vuurwapens bezit. Op foto’s die op zijn telefoon zouden zijn aangetroffen poseert hij met schiettuig, waaronder een kalasjnikov. De onthullingen komen bovenop de eerdere bekentenis dat de Syriër in zijn thuisland heeft deelgenomen aan de gewapende strijd en dat hij bereid was te sterven bij zijn eerste aanval in december 2017. Desondanks koos het OM er destijds voor om geen terroristisch motief ten laste te leggen en veroordeelde de rechtbank hem tot zes weken cel.

Nu hangt Saleh A. een hogere straf boven het hoofd. NRC citeert de voorzitter van de rechtbank: de combinatie van recidive, gevaarlijke brandstichting en een geschokte rechtsorde zou hem tot wel 12 jaar cel kunnen opleveren. Het is vooralsnog niet mogelijk om de Syrische terrorist terug naar zijn geboorteland te sturen. Nederland stuurt geen asielzoekers terug naar Syrië, omdat het nog te onveilig zou zijn in het land. Wel kan A. op vrijwillige basis terugkeren naar het land. Volgens zijn advocaat zou hij hier eventueel toe bereid zijn.

Terroristisch motief

De vraag is of het Openbaar Ministerie na de meest recente uitspraken van de Palestijnse Syriër nu wel een terroristisch motief ten laste zal leggen. Uit eerder onderzoek bleek nog dat A. laagbegaafd is en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. De eigenaren van restaurant HaCarmel, evenals CIDI, roepen het OM echter al langer op om te erkennen dat het om terrorisme gaat. “Als dit geen terrorisme is, wat dan wel?”, zo vraagt restauranthouder Sami Bar-On zich woensdag af in De Telegraaf. “Vindt Nederland dan dat er doden moeten vallen voor het terrorisme is?”

De komende tijd zullen vier rapporteurs, waaronder een theologische deskundige en radicaliseringsexperts, de achtergrond en motieven van Saleh A. weer onderzoeken. Op 21 oktober zal vervolgens opnieuw een pro-formazitting plaatsvinden, waarop wederom de stand van het onderzoek besproken zal worden. Tot die tijd blijft A. in ieder geval vastzitten. Op 17 november zal de inhoudelijke behandeling van de zaak beginnen.