Hamas beschuldigt PA van het helpen van Israël bij het doden van Islamitische Jihad-commandant

Hamas zegt een inlichtingencel van de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook te hebben gearresteerd, die Israël van informatie zou hebben voorzien wat tot de dodelijke aanval op Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata in november zou hebben geleid. Fatah ontkent de beschuldigingen.

Op de vroege ochtend van 12 november werd Islamitische Jihad-commandant Abu al-Ata gedood bij een gerichte aanval door de Israëlische luchtmacht op zijn huis. De terreurcommandant werd door Israël verantwoordelijk gehouden voor meerdere raketaanvallen op de Joodse staat. In antwoord op de dood van Abu al-Ata, vuurde terreurbeweging Islamitische Jihad samen met een aantal andere milities in de Gazastrook tientallen raketten op Israël af. 

Tijdens deze escalatie was Hamas de grote afwezige. In tegenstelling tot voorgaande gevechten met Israël, deed de terreurgroep die de Gazastrook de facto bestuurt niet mee aan de raketaanvallen op de Joodse staat. De Palestijnse factie trachtte het staakt-het-vurenakkoord met Israël in stand te houden, en de Israëlische luchtmacht beperkte zich tijdens deze gevechtsronde dan ook tot het bombarderen van posities van Islamitische Jihad en andere militante groeperingen in Gaza die wél raketten op Israël afvuurden. Dit leidde tot spanningen tussen Hamas en Islamitische Jihad.

De betrekkingen tussen Hamas en Islamitische Jihad lijken inmiddels weer hersteld. De leiders van de twee terreurbewegingen kwamen onlangs bijeen in Caïro om hun bondgenootschap te benadrukken, en secretaris-generaal van Islamitische Jihad Ziad al-Nakhala heeft verklaard dat de twee facties in de volgende confrontatie met Israël gezamenlijk zullen optrekken.

Zondag heeft Hamas bekendgemaakt dat haar veiligheidsdiensten een cel van inlichtingenofficieren van de Palestijnse Autoriteit hebben gearresteerd. Volgens de terreurbeweging heeft de PA-inlichtingencel Islamitische Jihad-commandant Abu al-Ata maandenlang gevolgd en informatie over hem direct aan Israël doorgegeven. De gearresteerde inlichtingenofficieren zouden dit in opdracht van Shaaban Abdullah al-Gharbawi – die bij de PA verantwoordelijk is voor inlichtingen in Gaza – hebben gedaan, zo stelt Hamas.

Fatah – de factie die de Palestijnse Autoriteit domineert – ontkent de beschuldigingen. In een statement spreekt Fatah van “ongegronde leugens bedoeld om geheime afspraken tussen Hamas en Israël te verhullen”, verwijzend naar het wapenstilstandsakkoord dat door Egypte en de VN is bemiddeld.

PA-functionaris Hussein al-Sheikh beweert dat juist Hamas Israël heeft geholpen met de aanval op de Islamitische Jihad-commandant. Op Twitter stelt de vertrouweling van PA-president Abbas dat Hamas “het bloed van Abu al-Ata heeft uitverkocht” om het bemiddelde staakt-het-vuren in stand te houden.

Sinds een burgeroorlog in 2007 is de PA het gezag over de Gazastrook kwijt en bestuurt terreurbeweging Hamas sindsdien de kustenclave. Ondanks meerdere pogingen tot verzoening is nog altijd geen sprake van Palestijnse eenheid. De facties zijn inmiddels akkoord gegaan tot verkiezingen, maar het is nog maar de vraag of deze daadwerkelijk plaats zullen vinden – het is niet voor het eerst dat de twee ruziënde facties zeggen tot een akkoord voor een stembusgang zijn gekomen – waarop deze vervolgens niet doorgaat.