Leiders Islamitische Jihad en Hamas ontmoeten elkaar in Caïro

Dinsdagavond hadden de leiders van terreurbewegingen Islamitische Jihad en Hamas, Ziad al-Nakhala en Ismail Haniyeh, een ontmoeting in Caïro. De terreurbazen benadrukken hun “sterke bondgenootschap”.

Vorige maand kwam het tot een escalatie tussen Islamitische Jihad in de Gazastrook en Israël. De IAF had met een gerichte aanval Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata uitgeschakeld, waarop de terreurgroep honderden raketten op dorpen en steden in Israël afvuurde. Abu al-Ata wordt verantwoordelijk gehouden voor meerdere recente raketaanvallen, en volgens de IDF stond de terreurcommandant ten tijde van de gerichte aanval op het punt hebben gestaan weer raketten op de Joodse staat af te vuren in opdracht van Iran.

Tijdens de laatste escalatie was Hamas de grote afwezige. In tegenstelling tot voorgaande gevechten met Israël, deed de terreurgroep die de Gazastrook de facto bestuurt niet mee aan de raketaanvallen op de Joodse staat. De Palestijnse factie trachtte het staakt-het-vurenakkoord met Israël in stand te houden, en de Israëlische luchtmacht beperkte zich tijdens deze gevechtsronde dan ook tot het bombarderen van posities van Islamitische Jihad en andere militante groeperingen in Gaza die wél raketten op Israël afvuurden.

Het niet beschieten van Israël werd Hamas niet in dank afgenomen. Bij een rouwevenement ter nagedachtenis van Abu al-Ata, werden Hamas-vertegenwoordigers door leden van Islamitische Jihad te kennen gegeven niet welkom te zijn. Nadat de gevechtsronde ten einde was gekomen, gingen in Gaza honderden demonstranten de straat op om op te roepen tot het hervatten van raketaanvallen op Israël.

Er was zelfs sprake van geruchten dat het Palestijnse gezamenlijke verzetscommando op losse schroeven zou staan. Onder dit bondgenootschap onder leiding van Hamas en Islamitische Jihad coördineren de diverse militante facties in Gaza hun aanvallen op Israël. Volgens boze tongen zou Islamitische Jihad uit onvrede over Hamas overwegen een eigen gezamenlijk commando op te richten met andere groeperingen in de Gazastrook – waarmee Hamas vrijwel alle militaire controle over de kustenclave zou verliezen.

Met de bijeenkomst in Caïro willen de leiders van Islamitische Jihad en Hamas duidelijk maken dat van deze geruchten niets klopt. In een gezamenlijke verklaring spreken Al-Nakhala en Haniyeh van “valse beschuldigingen bedoeld om verdeeldheid en onenigheid tussen de bewegingen teweeg te brengen”. De secretaris-generaal van Islamitische Jihad en de politiek leider van Hamas benadrukken hun “strategische relatie die een sterk bondgenootschap vertegenwoordigt”.

Overigens lijken Hamas en Islamitische Jihad sprekend op elkaar. De grootste en op een na grootste terreurbewegingen in de Gazastrook zijn beide voortgekomen uit de moslimbroederschap, beogen een Palestijnse staat onder sharia-wetgeving, genieten steun van Iran en beide facties streven naar de vernietiging van de staat Israël.

De bijeenkomst in Caïro weegt zwaar voor Hamas. De de facto besturende factie in de Gazastrook is in onderhandeling met Egypte voor aanvullingen op de wapenstilstandsovereenkomst dat met Israël is bemiddeld. In ruil voor rust verlangt de terreurbeweging een verlichting van de blokkade en meer investeringen in de kustenclave. Om dit staakt-het-vurenakkoord te bewerkstelligen, is het van belang dat alle facties – waaronder met name Islamitische Jihad – op één lijn zitten. De terreurbeweging heeft het afgelopen jaar meerdere keren, al dan niet in opdracht van Iran, door middel van aanvallen op Israël de wapenstilstandsovereenkomst onder druk gezet.