Staakt-het-vuren na paar uur al geschonden met rakettenregen op Israël

Na 50 uur raketaanvallen door terreurgroepen vanuit de Gazastrook op Israël en bombardementen door de Israëlische luchtmacht in Gaza, leek een staakt-het-vuren te zijn bereikt. De rust was echter van korte duur: na een paar uur werd een barrage aan raketten op het zuiden van de Joodse staat afgevuurd.

Op de nacht van 11 op 12 november had de Israëlische luchtmacht Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata met een gerichte aanval uitgeschakeld. De terreurleider wordt door Israël verantwoordelijk gehouden voor meerdere recente raketaanvallen. In een persbericht stelt het Israëlische leger dat ten tijde van de gerichte aanval, hij op het punt zou hebben gestaan weer raketten op de Joodse staat af te vuren in opdracht van Iran.

In antwoord op de gerichte aanval, gingen Islamitische Jihad en andere milities in de Gazastrook over op het afvuren van raketten op verschillende dorpen en steden in Israël. Naar schatting werden de afgelopen dagen meer dan 450 projectielen afgevuurd. In ongeveer de helft van de gevallen – wanneer was uitgerekend dat de raket niet in open gebied zou neerkomen – kwam het Iron Dome-luchtafweersysteem in actie. Volgens de IDF was Iron Dome in 90% van de gevallen succesvol in het onderscheppen van de projectielen.

De Israëlische luchtmacht bombardeerde op haar beurt terreureenheden in Gaza die verantwoordelijk waren voor de raketaanvallen.

Het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid meldt in totaal 34 slachtoffers. Een overgrote meerderheid van de doden bestaat uit leden van Islamitische Jihad, en andere groepen zoals de Al-Aqsa Martelarenbrigades en de Nasser Salah al Din-brigade – zoals bevestigd door de terreurbewegingen zelf.

Hamas de grote afwezige

Opvallend was de afwezigheid van Hamas in deze escalatie. Hamas is de grootste terreurbeweging in de Gazastrook en bestuurt sinds 2007 de facto de kustenclave. Meerdere malen waarschuwde Hamas mee te zullen gaan doen in het afvuren van raketten op Israël en verklaarde het zich solidair met Islamitische Jihad en de andere facties in Gaza, maar actie bleef uit.

De Israëlische luchtmacht richtte zich in haar aanvallen dan ook volledig op Islamitische Jihad en andere groepen die raketten op de Joodse staat afvuurden. Normaal gesproken richt de IAF zich voornamelijk op Hamas, omdat deze als de facto bestuurder door Israël verantwoordelijk wordt gehouden voor alles wat in en vanuit de Gazastrook plaatsvindt. De boodschap van het Israëlische leger was duidelijk: dit is een strijd tegen Islamitische Jihad en Hamas heeft op dit moment niks te vrezen zolang het niet mee gaat doen met de aanvallen op Israël.

De uitschakeling van Islamitische Jihad-commandant Baha Abu al-Ata komt Hamas dan ook niet geheel slecht uit. Ondanks dat de ideologie van de twee terreurbewegingen identiek is, presenteert Islamitische Jihad – met tot voor kort Abu al-Ata voorop – zich als geduchte concurrent in de vraag welke groep de “ware leidende rol in het Palestijnse verzet” heeft. Islamitische Jihad voerde de afgelopen maanden meerdere keren aanvallen uit op Israël – tegen het zere been van Hamas dat een staakt-het-vurenakkoord in stand probeert te houden.

Staakt-het-vuren na paar uur al geschonden

Vanochtend vroeg ging om half zes lokale tijd een staakt-het-vuren tussen Islamitische Jihad en Israël in. De IDF, die de twee dagen strijd heeft omgedoopt in “operatie Zwarte Riem”, stelde dat alle doeleinden van de operatie snel en volledig waren bereikt.

De nieuwe Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett spreekt van “nieuwe regels in het spel”. “Een terrorist die tracht de burgers van Israël te treffen kan ‘s nachts niet rusten, niet thuis, niet in zijn bed, niet in welke schuilplek dan ook”, aldus de defensieminister.

Israël Ons Huis-leider Avigdor Lieberman was echter niet te spreken over het staakt-het-vuren. “De volgende gevechtsronde is slechts een kwestie van tijd”, aldus de voormalig minister van Defensie. Yair Lapid van de partij Blauw-Wit noemde de wapenstilstand een “compromis dat niet goed is” dat uiteindelijk tot een nieuwe escalatie zal leiden.

Het staakt-het-vuren was van korte duur. Vlak voor elf uur werd een barrage aan raketten vanuit de Gazastrook op Zuid-Israël afgevuurd. Veel scholen die gisteren in verband met het conflict nog dicht waren, hadden vandaag hun deuren voor kinderen net weer geopend in de veronderstelling dat de wapenstilstand in stand zou blijven.

De schending van het staakt-het-vuren is opgeëist door de Nasser Salah al Din-brigade. De militie is de gewapende tak van het Palestijnse Volksverzetscomité en is op Hamas en Islamitische Jihad na de grootste terreurbeweging in de Gazastrook. De afgelopen twee dagen had de Salah al Din-brigade ook al veelvuldig projectielen op Israël afgevuurd en is het ook een aantal leden bij Israëlische luchtaanvallen verloren.