Historische bijeenkomst Israel met Arabische landen

In de Negev-woestijn vond een tweedaagse ontmoeting plaats tussen Egypte, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), de VS en Israel. Een historische bijeenkomst die een paar jaar geleden nog ondenkbaar was. Op hun diplomatieke agenda stond de dreiging van Iran en de oorlog in Oekraïne. Ook besloten de landen om er een permanente top van te maken.

Bron: Flickr

De landen troffen elkaar vandaag in de kibboets Sde Boker in de Negev-woestijn, in het zuiden van Israel, waar de eerste Israëlische premier David Ben-Gurion begraven ligt. Een bijzondere locatie, want hij wordt beschouwd als de grondlegger van de Joodse staat. Minister Lapid van Buitenlandse Zaken citeerde hem door te zeggen: de geschiedenis is niet geschreven, er wordt geschiedenis geschreven.”

Aan het einde van de conferentie kondigden de Arabische landen aan om van de Negev-top een jaarlijks terugkerende bijeenkomst te maken, die regelmatig zal samenkomen. Zij zullen voortaan ook de Palestijnse autoriteit uitnodigen om mee te doen, om op die manier te werken aan een gedeelde toekomst van vooruitgang en succes.

Directe aanleiding voor de Negev-bijeenkomst is de naderende Iran deal en de zorgen van de landen in het Midden-Oosten over de groeiende macht en invloed van Iran. De Amerikanen wilden hun toenemende frustraties bespreken over het gebrek aan steun van de Arabische landen voor Oekraïne. Deze onderwerpen stonden vandaag hoog op de diplomatieke agenda.

Afhankelijk van Rusland
Naast Hamas en de Palestijnse autoriteiten, spreken ook andere Arabische landen zich niet uit over de oorlog. Deze landen zijn grotendeels afhankelijk van Rusland en Oekraïne voor hun graan toevoer. Bovendien is Rusland met een stevige militaire macht zeer aanwezig in Syrië. Tijdens de top sprak Blinken zijn waardering uit naar Bennet over het feit dat Israel zijn positie innam als bemiddelaar tussen Zelensky en de Russische president Poetin.

Een ander agendapunt was de Iran deal. De landen zien graag een strengere overeenkomst dan in 2015. Bovendien willen ze de deal ook breder trekken, denk bijvoorbeeld aan het opnemen van beperkingen op de Baltische langeafstandraketten. Ook willen alle deelnemers van de top dat de Iraanse Revolutionaire Gaarde op de lijst van terreurorganisaties van de VS blijft.

Ook oliezekerheid was een punt van bespreking. De dertien landen die een OPEC-samenwerkingsverband hebben om olie aan te leveren, willen de productie daarvan niet verhogen, hierdoor zijn de olieprijzen sterk gestegen. De Amerikanen willen dit echter wel, juist omdat ze de olieprijzen stabiel willen houden, ook in verband met de binnenlandse steun voor de oorlog in Oekraïne.

Verenigd front
Na afloop van de bijeenkomst presenteerden de landen zich als een verenigd front en benadrukten zij hun samenwerking om Iran als volmacht af te schrikken. Daarnaast zullen zij ook samenwerken om bedreigingen zoals terroristische aanvallen aan te pakken. Alle aanwezigen veroordeelden krachtig de terroristische aanslag gisteren in de Israelische stad Hadera.

Een paar jaar geleden zou de ontmoeting tussen de vier Arabische landen nog ondenkbaar zijn geweest. Tot voor kort hadden zij geen officiële diplomatieke banden met Israel. De reden hiervoor was de conceptie van ‘geen normalisatie zonder oplossing voor het Israel-Palestijnen conflict’.

Abraham-akkoorden
Door de Abraham-akkoorden in 2020, kwam er een verschuiving in het Midden-Oosten. Ondanks felle kritiek tekenden de VAE, Bahrein, Marokko en Soedan, voor vrede en vriendschap met Israel. Om deze reden sprak de Israelische premier Bennet van een historische dag, doelende op de allereerste keer dat deze top gehouden kon worden. Daarnaast vierden de landen vandaag het 43e jarige vredesakkoord van Egypte met Israel, die een aanleiding was voor de akkoorden.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken riep de deelnemende landen op om aandacht te besteden aan de bezetting van Israel in de Palestijnse gebieden. Ook de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, sprak haar afkeuring uit over deze bijeenkomst.

Wilt u meer weten over de Abraham-akkoorden? Volg dan aankomende woensdag om 10:30 het college hierover, onder leiding van spreker Avi Melamed. Hij is een analist op het gebied van geopolitiek in het Midden-Oosten en behandeld onderwerpen zoals vrede in de Arabische wereld.  Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. De voertaal is Engels. Klik hier om naar Zoom te gaan.