HRW laat eenzijdigheid weer goed zien in nieuw rapport

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 28 jul 2021 GAZA HRW ISRAEL

Gisteren publiceerde Human Rights Watch een rapport over misstanden tijdens de escalatie afgelopen mei rond Gaza. In tegenstelling tot de titel, behandelt het uitsluitend de Israelische acties. De titel is tevens opzettelijk ambigue: het rapport spreekt namelijk over ‘mogelijke oorlogsmisdaden’ en pleit voor internationaal onderzoek.

Raketten afgeschoten vanuit Gaza (bron: screenshot Twitter / @RobKreeft)

In het rapport genaamd “Gaza: Apparent War Crimes During May Fighting.”, wijdt Human Rights Watch 6,500 woorden aan de acties van het Israelische leger gedurende de escalatie in mei. Een volgend rapport over de acties van Hamas e.d. zou in augustus moeten volgen.

In het rapport gaat HRW in op enkele gebeurtenissen gedurende de escalatie: vier luchtaanvallen van Israel in Gaza. HRW schrijft dat de slachtoffers die daarbij gevallen zijn werden volledig op het conto van Israel. Zo zouden op 10 mei in Beit Hanoun meerdere kinderen omgekomen  zijn door de inslag van een Israelische raket, maar bronnen van zowel Palestijnse als Israelische zijde laten juist zien dat de kans groot is dat het een Palestijnse raket betrof. Aldus het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center vond het incident in Beit Hanoun zelfs plaats nog vóórdat Israel begon met haar luchtaanvallen in Gaza.

Bekend is namelijk dat een deel, circa 15 procent, van de afgeschoten rakketten door terroristen in Gaza terechtkwamen in Gaza zelf. Tevens ‘vergeet’ HRW liever dat Gazaanse terreurorganisaties appartementsgebouwen, scholen en ziekenhuizen inzetten als munitiedepots en lanceerplatforms. Zelfs onder scholen van UNRWA zijn er tunnels gegraven.

Daarnaast is bekend dat Hamas schuilt achter de burgerbevolking in Gaza, zoals bleek uit enkele incidenten op 11 mei. Zo tracht HRW te verdoezelen dat op die dag bij de aanval op het Tiba-gebouw, in een stadje ten westen van Gaza-stad, terroristen daar aanwezig waren. Zo stelt de organisatie Honest Reporting: ‘Een ooggetuige die in de directe omgeving van de aanval woont en anoniem wil blijven, vertelde Human Rights Watch dat een lid van de al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas, in het gebouw was op het moment van de aanval.’

HRW spreekt ook consistent over burgerslachtoffers, terwijl een blik op Palestijnse kanalen op de app Telegram doet inzien dat er met name terroristen sneuvelden in de gevechten. Daarnaast heeft NGO Monitor een buitengewoon handige tool ontwikkeld, waar deze feiten zeer helder in worden weergegeven. Meer dan de helft tot driekwart van de slachtoffers die tijdens de escalatie aan Palestijnse zijde vielen hadden banden met, of waren lid van, een terreurorganisatie.

De claims van HRW gingen al snel rond bij grote nieuwsmedia, die de punten uit het rapport bijna klakkeloos overnamen. Zo nam de NOS de beschuldigingen van HRW over, met weinig tot geen eigen onderzoek of wederhoor van Israelische zijde. HRW ligt al langer onder vuur, zo werd hun rapport over ‘apartheid in Israel’ met veel kritiek ontvangen en was directeur Ken Roth recentelijk nog lijdend voorwerp in een Twitterstorm vanwege een tweet waarin hij antisemitisme bagatelliseerde.