UNRWA treft tunnel onder school in Gaza aan

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 7 jun 2021 GAZA HAMAS UNRWA
tunnel aangetroffen onder school

Leerlingen van UNRWA-school Zaitoun Prep A Boys School planten bomen. De tunnel werd niet tijdens deze werkzaamheden aangetroffen. (Screenshot Youtube)

UNRWA heeft vrijdag haar zorgen geuit in een persbericht, nadat een tunnel van Hamas werd aangetroffen onder het gebouw van een school van UNRWA in Gaza. De tunnel werd ontdekt tijdens een onderzoek naar twee raketinslagen van de Israelische luchtmacht tijdens de afgelopen escalatie tussen Hamas en Israel. De raketten sloegen tussen 13 en 15 mei in op het schoolplein van Zeitoun Prep A Boys School op een moment dat er niemand in de school aanwezig was, en legden een ‘ruimte en mogelijke tunnel’ bloot zo’n 7,5 meter onder de school. Hierna werd een onderzoek ingesteld door UNRWA, met onder meer het doel toekomstige bombardementen te voorkomen. Het persbericht benadrukt dat er ‘geen aanwijzingen zijn voor het bestaan van een ingang of uitgang van de tunnel op het schoolterrein’.

‘UNRWA veroordeelt ten scherpste het bestaan en het mogelijke gebruik door gewapende Palestijnse groepen van dergelijke tunnels onder haar scholen. Het is onaanvaardbaar dat leerlingen en personeel op een dergelijke manier in gevaar worden gebracht,’ oordeelde de organisatie. ‘UNRWA eist dat alle partijen afzien van alle activiteiten of gedragingen die een gevaar vormen voor haar begunstigden of personeel ,en die de mogelijkheden van UNRWA-personeel ondermijnen om Palestijnse vluchtelingen in veiligheid bij te staan. De UNRWA-installaties zijn onschendbaar, en hun neutraliteit moet te allen tijde worden gerespecteerd.’

Gezag in Gaza

Kort na het gerichte bombardement op de tunnel onder de UNRWA-school, zonder schade aan te richten aan het schoolgebouw zelf en zonder dat daarbij ook maar één gewonde viel, beschreef operationeel directeur van UNRWA in Gaza Matthias Schmale de Israelische luchtaanvallen als “precies” en “geavanceerd” in een interview op Israelische televisie. Hierna waarschuwde Hamas dat de terreurorganisatie niet langer de veiligheid van Schmale kon garanderen, en vormde zich een grote woedende menigte buiten het hoofdkantoor van UNRWA in Gaza. Schmale en zijn adjunct-directeur werden uit Gaza gezet. Een persbericht waarin UNRWA-hoofdcommissaris Phillipe Lazzarini dit allemaal veroordeelde, werd snel offline gehaald, maar wordt hier uitgebreid door de VN zelf geciteerd. Volgens Lazzarini maakte UNRWA “groot bezwaar en bestreed ten zeerste het standpunt van het De Facto gezag in Gaza [sic] dat de veiligheid van UNRWA-personeel niet meer kon waarborgen. Dit standpunt liet UNRWA geen andere keus om het personeel te verzoeken de Gazastrook te verlaten, want hun veiligheid is voor UNRWA van het allergrootste belang.”

Nadat deze veroordeling snel offline gehaald was, werd in plaats daarvan snel een bijeenkomst geagendeerd met adjunct-commissaris-generaal Lenny Steinseth van UNRWA en Hamascommandant Yahya al-Sinwar, waar Steinseth namens UNRWA Hamas bedankte voor hun goede samenwerking.

500 kilometer aan tunnels

Hamas heeft naar eigen zeggen zo’n 500 kilometer aan tunnels onder Gaza gegraven, waarin terroristen dekking kunnen zoeken, zich verplaatsen en goederen kunnen smokkelen. Deze werden uitvoerig getroffen door Israelische luchtaanvallen afgelopen maand, maar volgens Hamas werd slechts 5% ervan geraakt. Tijdens de Gazaoorlog in 2014 werden door Hamas raketten van verschillende scholen van UNRWA afgeschoten. Het Europees parlement veroordeelde in april de schoolboeken die gebruikt worden op scholen van UNRWA in Gaza, die na een onderzoek bleken “antisemitisme en haat aan te wakkeren” en terrorisme aan te moedigen.