Israel slaat hard terug tegen Hamas

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 14 mei 2021 GAZA HAMAS ISRAEL

Vanuit Gaza zijn ondertussen al meer dan 2000 raketten gelanceerd op Israel. Israel op zijn hand heeft al vele luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van Hamas, en heeft daarbij een ruim aantal commandanten van de terreurbeweging dodelijk geraakt.

Raketlanceringen vanuit Gaza. (bron: screenshot Twitter)

De escalatie lijkt nog op geen enkele manier af te zwakken, ondanks de vele oproepen van verschillende wereldleiders zoals president Biden, premier Johnson en president Macron. Raketten vanuit Gaza, afgeschoten door Hamas en Islamitische Jihad, zijn vooral gericht op de steden in het zuiden van Israel, maar ook Tel Aviv ligt regelmatig in het vizier. Door een raketinslag kwam een 5-jarige jongen om in Sderot, iets wat gevierd werd in de onlinekanalen van de terreurgroepen uit Gaza.

In Gaza zijn door Israelische luchtaanvallen meerdere commandanten van Hamas en Islamitische Jihad uitgeschakeld. Ook werden doelen als lanceerplatformen, munitieopslagen en de ingangen van een groot tunnelnetwerk verwoest door de Israelische luchtmacht. Hamas kwam ook met een nieuw wapen: drones. Vanuit Gaza stegen meerdere drones met explosieven op, bewoners van Israelische dorpjes werd aangeraden om binnenshuis te blijven. De IAF wist deze op afstand bestuurde vliegtuigjes daarentegen snel uit te schakelen.

Later op de avond kwam nog een melding van de lancering van drie raketten vanuit Zuid-Libanon. Waar eerst Hezbollah verdacht werd van deze actie, bleek het later gedaan zijn door een kleine Palestijnse groepering. Zij werden al snel opgepakt door Libanese veiligheidsdiensten.

Ondertussen trok de IDF op naar de grens van de Gazastrook. Door een miscommunicatie van de IDF leek het er even op alsof een grondoperatie was begonnen, maar dat bleek later niet te kloppen. AFP stelde dat het grondoffensief bevestigd was, maar bleek onjuist te zijn. Opvallend is dat de Volkskrant deze ochtend schreef dat het offensief al begonnen is. Wel werden vanaf de grens later in de nacht ook acties uitgevoerd met artillerie en tanks op verschillende posities van Hamas en Islamitische Jihad.

Onrust blijft doorgaan in Lod

Ondanks de noodtoestand blijft de onrust in Lod groot. Zowel Arabieren als Joden vallen elkaar aan en de rust lijkt ver weg. De politie tracht met moeite om de rust te waren in de stad waar weer een synagoge in vlammen opging. Minister van Defensie Benny Gantz heeft besloten om de noodtoestand te verlengen. Ook in andere steden was het onrustig, zo werd een joodse familie in Umm Al-Fahm door e politie gered van een lynching, en werd een 19-jarige soldaat in Jaffa mishandeld, hij moest de nacht in het ziekenhuis doorbrengen.

Maar ondanks de enorme onrust was er ook een positieve noot: een grote demonstratie van zowel Joden als Arabieren nabij Abu Ghosh die samen opriepen tot vrede, co-existentie en tolerantie.