Hamas verbant UNRWA-directeur uit Gaza

IN MIDDEN-OOSTEN / Door: JOSHUA FRIEDMANN / 4 jun 2021 GAZA HAMAS UNRWA
UNRWA-directeur Schmale

UNRWA-directeur Schmale tijdens het interview dat hem zijn verblijf in Gaza kostte (screenshot Channel 12)

Hamas heeft afgelopen woensdag UNRWA-directeur Matthias Schmale uit de Gazastrook verbannen. De operationeel directeur van de VN-organisatie omschreef Israelische luchtaanvallen als “precies” en “geavanceerd” in een interview met Israelische tv-zender Channel 12. Verder stelde hij dat Israelische luchtaanvallen “geen burgerdoelwitten raakten, uitzonderingen daargelaten” en constateerde dat er geen tekort aan eten, water of medische voorzieningen was. Hamas zette de UNRWA-directeur van operaties en zijn adjunct-directeur de Gazastrook uit vanwege Schmale’s “vijandelijke opstelling en vooringenomenheid ten gunste van de bezetting.” Een woordvoerder van de terreurgroep noemde Schmale verder “een grote reden voor het lijden van duizenden Palestijnse vluchtelingen en UNRWA-personeel in de Gazastrook” en beschuldigde hem van het “complete verdraaiing van de feiten ten gunste van de zionisten”.

Schmale vermeldde wel dat er “meer dan 60 kinderen gedood waren, waarvan 19 naar scholen van UNRWA gingen” en sprak van van “onacceptabele en onverdraagbare burgerdoden”, maar deze berisping van Israel vond Hamas kennelijk te mild.

Hamas waarschuwde dat de terreurorganisatie niet langer de veiligheid van Schmale kon garanderen, en vormde zich een grote woedende menigte buiten het hoofdkantoor van UNRWA in Gaza. Schmale en zijn adjunct-directeur werden uit Gaza gezet. Een persbericht waarin UNRWA-hoofdcommissaris Phillipe Lazzarini dit allemaal veroordeelde, werd snel offline gehaald, maar wordt hier uitgebreid door de VN zelf geciteerd. Volgens Lazzarini maakte UNRWA “groot bezwaar en bestreed ten zeerste het standpunt van het De Facto gezag in Gaza [sic] dat de veiligheid van UNRWA-personeel niet meer kon waarborgen. Dit standpunt liet UNRWA geen andere keus om het personeel te verzoeken de Gazastrook te verlaten, want hun veiligheid is voor UNRWA van het allergrootste belang.”

Kort na het uitzetten van de UNRWA-directeur en het offline halen van de veroordeling daarvan, sprak adjunct-commissaris-generaal Lenny Steinseth van het VN-orgaan nog Hamas-commandant Yahya Al-Sinwar, de hoogste Hamasleider in Gaza. Steinseth bedankte Hamas en Al-Sinwar in het bijzonder voor hun “positiviteit en bereidheid tot samenwerking”. Zij condoleerde namens UNRWA het hele Palestijnse volk en veroordeelde de genuanceerde uitspraken van haar bedrijfschef Schmale, die zij “onverdedigbaar noemde”.

Persbericht van Telegram-kanaal Hamas

Schmale tweette nog uitgebreid zijn verontschuldigingen: ‘Het is simpelweg onverdraagbaar dat zoveel onschuldige mensen hun leven verloren hebben. Militaire precisie en verfijndheid zijn nooit een rechtvaardigingsgrond voor oorlog.’

De VS heeft in april voor het eerst in jaren de financiële steun aan UNRWA hervat, met een toezegging van 150 miljoen dollar. Jarenlang ontving UNRWA vrijwel niets van de VS, nadat president Trump de subsidie stopzette. Het Europees parlement veroordeelde later in april de schoolboeken die gebruikt worden op scholen van UNRWA in Gaza, die na een onderzoek bleken “antisemitisme en haat aan te wakkeren” en terrorisme aan te moedigen.

Nederland zette haar jaarlijkse bijdrage aan UNRWA in 2019 kort stil naar aanleiding van een corruptieschandaal, maar deze subsidie werd snel weer hervat door minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (thans demissionair minister Buitenlandse Zaken) Sigrid Kaag. Miljoenen Palestijnen zijn afhankelijk van voorzieningen van UNRWA, een situatie die het orgaan zelf in stand houdt. In de afgelopen jaren doneerde Nederland jaarlijks zo’n €19 miljoen aan de vluchtelingenorganisatie.