Jesjiva-student doodgeschoten in Denver

Een 19-jarige student is dinsdagnacht doodgeschoten voor zijn jesjiva in het Amerikaanse Denver. De begrafenis vindt vanmiddag (plaatselijke tijd) plaats in Lakewood, New Jersey. De politie in Denver weet niet of het om antisemitisch geweld gaat, aangezien er die nacht meerdere dodelijke schietpartijen in de buurt plaatsvonden. Vooralsnog hebben zij geen verdachte kunnen oppakken.

yeshiva toras chaim denver

Yeshiva Toras Chaim in Denver (YTC)

Omstreeks 23:30 uur plaatselijke tijd stopte een auto voor Yeshiva Toras Chaim in Denver. De bestuurder schoot een 19-jarige man neer die voor het gebouw stond, en reed weg. Het slachtoffer overleed die nacht in het ziekenhuis, waarna de vrijwilligers van begrafenisorganisatie Misaskim in het midden van de nacht gebeld werden om de uitvaart te verzorgen. In het orthodoxe jodendom worden doden liefst zo snel mogelijk begraven. De familie van de jongen wil zijn naam op dit tijdstip niet bekendmaken. De jongeman groeide op in Cleveland, maar heeft familie in New Jersey, waar de begrafenis plaatsvindt.

Onduidelijk blijft het motief van de dader. De politie Denver heeft nog geen verdachte kunnen oppakken. Zij denken in eerste instantie dat het niet om gericht antisemitisme gaat. Blijkbaar zijn die nacht in dezelfde buurt van Denver minstens twee andere niet-Joodse personen neergeschoten, zonder enige aanwijzing van een motief of spoor van de rijdende moordenaar(s). Ongeacht het motief betreurt CIDI dit geweld ten zeerste.

In april 2019 werd voor het laatst iemand doodgeschoten bij een synagoge in de VS, bij de Chabad-synagoge in Poway, nabij San Diego. Toen maakte de extreemrechtse dader zelf zijn motieven online bekend. Datzelfde jaar raakten mensen gewond bij antisemitische aanslagen in Miami en Monsey. De meest dodelijke aanslag op een synagoge in Amerika vond plaats bij de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh in 2018, met 11 dodelijke slachtoffers en zes gewonden.