Kamer neemt motie aan tegen anti-Israel obsessie bij de VN

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen die stelling neemt tegen lidstaten in VN-organisaties die disproportioneel agenderen tegen Israel.

Binnen VN-organisaties heerst een heuse anti-Israel obsessie. Zo is de Joodse staat bijvoorbeeld het enige land in de wereld dat een vast agenda-item bij de mensenrechtenraad is, terwijl tirannen in landen als Syrië en Noord-Korea mensenrechten systematisch aan hun laars lappen. 

De fracties van de SGP, PVV en FVD vonden het hoog tijd dat deze partijdigheid bij de VN ophoudt. Daarom dienden hun respectievelijke fractieleiders Van der Staaij, Wilders en Baudet een motie in die het Kabinet oproept stelling te nemen tegen lidstaten die een disproportionele anti-Israel agenda hanteren bij VN-organisaties. Tevens wordt de regering opgeroepen anti-Israel resoluties af te blijven wijzen, zoals het in het verleden ook al deed.

Het voorstel kon rekenen op een ruime meerderheid. Naast de indienende partijen, stemden ook CDA, 50PLUS, D66, VVD en de ChristenUnie voor de motie. De stemming werd gehouden tijdens het debat over de regeringsverklaring van het nieuwe Kabinet Rutte III. Van der Staaij noemt het aannemen van de motie dan ook “een mooi begin van het nieuwe kabinet”. “Elk land heeft recht op een eerlijke behandeling; Israel dus ook”, aldus de SGP-leider.

Alleen GroenLinks, SP, PvdA, PvdD en DENK stemden tegen de motie. 

De mensenrechtenraad is niet de enige VN-organisatie met een anti-Israel obsessie. Zo is er ook de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO). De instantie heeft de apolitieke taak om werelderfgoed te beschermen. Geschiedverdraaiing en een dubbele standaard ten aanzien van Israel zijn echter schering en inslag bij de VN-instantie. De Joodse historie van de stad Hebron wordt ontkend, archeologische opgravingen in Oost-Jeruzalem worden als illegaal bestempeld, en Joodse banden met de Tempelberg worden genegeerd. Het anti-Israel beleid gaat zo ver, dat de VS en Israel geen andere uitweg zagen dan om hun lidmaatschap van UNESCO op te zeggen

 

Bron foto: -JVL- / Flickr.