Twitter als motor voor modern antisemitisme

IN ANTISEMITISME / Door: LUUK SMIT / 15 dec 2021 ANTISEMITISME TWITTER

Uit onderzoek van het Britse Community Service Trust (CST) en Antisemitism Policy Trust (APT) blijkt dat er jaarlijks meer dan een half miljoen Engelstalige antisemitische tweets de wereld worden ingeslingerd. Per dag zou het dan gaan om circa 1350 antisemitische tweets in het Engels. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Woolf Institute.

Kraamkamer modern antisemitisme

Het antisemitisme vanuit het populaire social media Twitter komt niet volledig uit één specifieke hoek, het komt juist van allerlei kanten: neo-nazis, extreemlinks, complotdenkers en Israelhaters. Zo was er ‘klassiek antisemitisme’ over Joden die complotten smeden en de banken of de media in handen zouden hebben, maar er was ook genoeg ‘nieuw antisemitisme’. Mensen die Israel vergeleken met nazi-Duitsland, de coronamaatregelen zagen als een nieuwe Holocaust en die Joden verantwoordelijk houden voor de immigratie van niet-Europeanen. Opvallend genoeg was er ook een soort kruisbestuiving tussen deze groepen te zien, waardoor verschillende antisemitische canards in allerlei diverse groepen terug kwamen. 

Volgens de onderzoekers kan deze golf van antisemitische tweets doorgaan omdat Twitter zelf te weinig doet om het aan te pakken. De voorman van CST, Dave Rich, noemde sociale media zelfs de “nieuwe kraamkamer en motor achter het moderne antisemitisme”. Hiermee bedoeld Rich dat Twitter en andere platforms antisemitisme niet alleen starten of aanwakkeren, maar dat het ook zorgt voor nieuwe kruisbestuivingen, zodat het antisemitisme als een digitaal virus verspreidt.

“Social media is de nieuwe kraamkamer en motor achter modern antisemitisme.”

De onderzoekers stellen dat de grote social media bedrijven, zoals Twitter en Meta (voorheen Facebook), te weinig doen en/of niet de handvatten hebben om antisemitisme op hun platforms goed aan te kunnen pakken. Een woordvoerder van Twitter meldde aan Jewish News dat zij wel degelijk bezig zijn met het verbeteren van het platform betreffende de aanpak van antisemitisme. Uit eerder onderzoek van onder andere INACH  en CCDH bleek ook dat deze platforms, ondanks mooie woorden, te weinig doen om het antisemitisme uit te bannen. Het antisemitisme blijft zich als een plaag verspreiden op de verschillende sociale media platforms. Juist ook omdat Twitteraars schermen met ‘vrijheid van meningsuiting’ en organisaties als CST en APT verwijten Israel te verdedigen door antisemitisme aan te kaarten. Twitter verbood wel recentelijk nog Holocaustontkenning en -bagatellisering op haar platform.

Hieronder volgen enkele voorbeelden van gevonden Engelstalige antisemitische tweets: