Merkel neemt afscheid van haar geliefde land: Israel

Als geen andere leider in Europa staat Angela Merkel pal achter Israel. Ook tijdens haar laatste reis als bondskanselier, afgelopen zondag, benadrukte ze de ‘speciale band’ die Duitsland met Israel heeft en moedigde ze haar opvolger aan om af te rekenen met binnenlands antisemitisme en de veiligheid van Israel in de regio aan te merken als ‘topprioriteit’. Merkel legde een krans in Yad Vashem en keek het gedeelde verleden recht in de ogen aan, terwijl ze de uitdagingen van de toekomst niet ontweek. 

Bondskanselier Merkel spreekt met premier Bennett en minister Lapid. (Bron: Telegram)

Geheel in de lijn met haar eerdere bezoeken, ging Angela Merkel de pijnlijke bladzijde uit de Duitse geschiedenis niet uit de weg en sprak zich uit vóór Israel en tegen antisemitisme. Het was dan ook geen verrassing dat premier Naftali Bennett haar beschreef als een ‘echte vriendin van Israel’ en het ‘ware morele kompas van het Europese continent’. Merkel legde een krans bij het holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem. Ze wilde daarmee de herinnering aan de Holocaust behouden, wat zij ook als een waarschuwing ziet. “Ieder bezoek aan Yad Vashem raakt me in de ziel,” sprak zij na afloop. “De misdaden tegen de Joden die hier zijn gedocumenteerd, zijn een doorlopende herinnering aan de verantwoordelijkheid die wij Duitsers dragen – en een waarschuwing.” Ze voegde eraan toe dat ze dankbaar is dat Joden in Duitsland zijn blijven wonen en ziet dat als een ‘uiting van vertrouwen’. “Dit vertrouwen sterkt ons om op te staan tegen antisemitisme”, zo stelde de bondskanselier. Samen met premier Bennett, bezocht zij ‘Flashes of Memory: Photography during the Holocaust‘. 

“De Holocaust is niet de reden voor het bestaan van de staat Israel”, aldus Bennett. “De verbinding tussen het Joodse volk en zijn land begon niet in Auschwitz. Maar Auschwitz – en onze broeders en zusters die daar zijn vermoord – versterkt de vastberadenheid om nooit een weerloos volk te zijn, ver van huis.”

“Auschwitz versterkt onze vastberadenheid om nooit een weerloos volk te zijn, ver van huis.” – Naftali Bennett

Premier Bennett en bondskanselier Merkel in Yad Vashem. (Bron: Telegram)

Serieus over Iran

Merkel’s bezoek aan Israel stond met name in het teken van haar afscheid als trouwe bondgenoot, nadat ze zestien cruciale jaren aan het roer heeft gestaan in Duitsland. Echter keek ze ook vooruit naar huidige geopolitieke uitdagingen in de regio. In een gezamenlijke persconferentie van Merkel en Bennett, stelde de Duitse bondskanselier dat het ‘cruciale weken’ zijn, als het gaat om het terugkeren naar een deal met Iran over nucleaire wapens. Ze stelde dat Iran op dit moment vrij is om uranium verder te verrijken, zodat ‘een bom’ dichterbij komt. In deze conferentie stipte ze de belangrijke rol van China en Rusland aan, om de aspiraties van Teheran in de regio in te palmen.

Bondskanselier Merkel en premier Bennett in Jeruzalem. (Bron: Telegram)

Net zoals tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties was Bennett fel over de nucleaire dreiging vanuit Teheran. “De wereld wacht, de Iraniërs laten op zich wachten en de centrifuges draaien hun rondjes.” Hiermee benadrukt Bennett dat het tijd is voor actie, als het gaat om het tegenhouden van Iran. Eerder was Iran ook het onderwerp van gesprek tijdens de ontmoeting van Bennett met de Amerikaanse president Joe Biden. 

Onderhandelaars vanuit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie wachten nog altijd op de terugkeer naar de onderhandelingstafel in Wenen. De nieuwe president van Iran, hardliner Ebrahim Raisi laat inderdaad voorlopig op zich wachten en maakt nauwelijks aanstalten om de gesprekken te hervatten, nadat voormalig Amerikaans president Donald Trump het verdrag eenzijdig opzegde.