Minister Blok veroordeelt raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël

Nederland veroordeelt de recente raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok weten in antwoord op vragen gesteld tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken.

Tijdens de begrotingsbehandeling Buitenlandse Zaken op 13 november benoemde PVV-Kamerlid Raymond de Roon de recente raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël. De Roon vroeg minister Blok de raketaanvallen te veroordelen en steun uit te spreken voor de Israëlische precisieaanvallen

Ook andere Kamerleden gaven tijdens de begrotingsbehandeling aandacht aan de raketbeschietingen. Martijn van Helvert (CDA) sprak van “verschrikkelijke beelden”. Joël Voordewind (CU) stelde dat “als dit op welk westers land dan ook zou zijn geweest, dan zou de hele wereld te klein zijn”. Voordewind suggereerde “om sancties in te stellen richting de agressor”, maar benadrukte dat de Gazanen niet het slachtoffer mogen worden van de terroristen in de Gaza. Kees van der Staaij (SGP) stelde dat Israël niet kan verslappen, en dat de landsverdediging “terecht de allergrootste prioriteit” heeft.

In zijn beantwoording laat minister Blok weten dat Nederland de recente raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël veroordeelt. De bewindspersoon op Buitenlandse Zaken noemt de raketaanvallen “ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht en daarmee waarschijnlijk oorlogsmisdrijven”. De minister refereert tevens naar de Nederlandse ambassadeur in Israël Hans Docter die in een Twitter-bericht de raketbeschietingen “onacceptabel” noemt.

Minister Blok benadrukt in zijn beantwoording dat Israël het recht heeft “om zichzelf te verdedigen binnen de grenzen van het internationaal recht”. Blok herinnert de Tweede Kamer er tevens aan dat Islamitische Jihad een door de Europese Unie als terroristisch aangemerkte organisatie is.

“Wrang”

In haar bijdrage vroeg Sadet Karabulut (SP) aan de minister of hij bereid is “om de import van producten uit illegale nederzettingen aan banden te leggen”. Hierop werd zij door Van der Staaij geïnterrumpeerd. “Is het niet een beetje wrang om met dit punt te komen op het moment dat Israël onder vuur ligt van een raketregen uit Gaza? Daar worden ook heel veel onschuldige burgers door geraakt. Die raketten worden vanuit Gaza afgeschoten in dichtbebouwd gebied”, aldus het SGP-Kamerlid.

Karabulut reageerde dat het “superwrang is dat Netanyahu op dit moment deze strategie kiest waardoor Israëliërs inderdaad als de dood zijn voor de raketten die hen om de oren vliegen”. Ze wees daarnaast op de de Palestijnen die bij de escalatie zijn omgekomen. Het SP-Kamerlid concludeert dat de Israëlische premier “geen leider is die op zoek is naar vrede en veiligheid”, en suggereert dat de recente rakettenregen een keuze van Netanyahu is geweest. 

De import van producten uit Israëlische nederzettingen en het recente oordeel van het Europees Hof over het labellen van deze producten, kwam tevens uitgebreid aan bod tijdens de begrotingsbehandeling. Hierover later meer.