Minister laks in antwoorden op SGP-Kamervragen over banden Turkije en Hamas

IN NEDERLAND / Door: LUUK SMIT / 6 okt 2020 HAMAS SGP TURKIJE TWEEDE KAMER

Eind augustus stelde SGP-leider Kees van der Staaij enkele Kamervragen naar aanleiding van berichten dat Turkije paspoorten had verstrekt aan de top van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas.

In de beantwoording is minister Blok vrij kortaf. Op de vragen van Van der Staaij wordt eigenlijk niet inhoudelijk ingegaan. Zo blijft een inhoudelijk antwoord op de vraag of Turkije eenzelfde actie bij andere organisaties ook gedaan heeft uit, daar hij stelt dat hij niet over die informatie beschikt.

Gelukkig erkent de minister wel dat Hamas wordt gezien als een terroristische organisatie, door zowel Nederland als de gehele EU. Helaas gaat hij daarmee niet in op de stelling dat de Turkse houding ten opzichte van Hamas een acuut veiligheidsrisico vormt voor de staat Israel. Ook zegt hij wederom geen informatie te hebben die zouden kunnen wijzen op een mogelijke dreiging voor Israel of Israelis.

Van der Staaij vroeg zich tevens af of het nu niet makkelijker zou worden voor deze Hamas-leden om nu de Schengen-zone in te komen. Hierop is de minister helder, aldus hem wordt iedereen bij de grenscontrole gecontroleerd. Daarbij wordt op individu gecontroleerd, en maakt het land van uitgifte niet uit. Tenslotte vraagt de SGP-voorman naar de signalen die Turkije hiermee richting Nederland, de EU en de NAVO geeft en of er op bilateraal niveau hierover met hen over het afzien van zulke acties gesproken wordt. Minister Blok beantwoord ten eerste dat hij zulke berichten ‘niet eigenstandig’ kan bevestigen, maar hij zegt toe dat deze zorgen via bilaterale contacten zullen worden opgebracht.

Het is niet de eerste keer dat de minister erg lakse en korte antwoorden geeft op Kamervragen omtrent Palestijnse terroristische organisaties. Twee jaar terug kwamen op vragen van Ten Broeke (VVD), Voordewind (CU) en Van der Staaij (SGP) vergelijkbare antwoorden op vragen naar aanleiding van onthullingen dat Nederlands subsidiegeld via een NGO terecht kwam bij de terroristische organisatie PFLP. Ook toen was het ministerie niet in het bezit van ‘eigenstandige informatie’.