Ministers Israel en Emiraten ontmoeten elkaar in Berlijn

IN ISRAEL / Door: CIDI / 7 okt 2020 ISRAEL DUITSLAND VAE

Onder toeziend oog van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas hebben Gabi Ashkenazi en Abdullah bin Zayed al-Nahyan elkaar voor het eerst ontmoet in Berlijn. De drie ministers van Buitenlandse Zaken bezochten ook gezamenlijk het Holocaust-monument.

Ashkenazi en Bin Zayed groeten elkaar bij het Holocaust-monument in Berlijn.

Na de bekendmaking van de normalisatie tussen Israel en de Verenigde Arabische Emiraten en de ondertekening van de Abraham-akkoorden is deze ontmoeting de volgende stap in de groeiende banden tussen beide landen. De ministers hebben gedurende de dag meerdere bilaterale overleggen gehad en hebben ook vergaderd met de Duitse functionarissen.

In de middag bezochten de drie ministers het Holocaust-monument in het centrum van Berlijn. Te midden van de betonnen stèles spraken zij over de zes miljoen Joden die zijn vermoord door de nazi’s, en benadrukten de ministers gezamenlijk het belang van herdenken, tolerantie en samenwerken. In het gastenboek schreef de Emiratische minister over het vreselijke lot van slachtoffers van de Holocaust en hij eindigde met de woorden ‘Never forget’. Dit was overigens het eerste bezoek van een minister van een Arabisch land aan het Holocaust-monument in de Duitse hoofdstad.

Na de vergaderingen spraken de drie ministers gezamenlijk voor de pers. Maas was trots dat de twee landen Berlijn hadden uitgekozen als locatie voor hun eerste ontmoeting. Hij benadrukte het belang van vertrouwen en tolerantie in de diplomatiek, en stelde dat deze een groot aandeel hebben in het succesvol opbouwen van een goede banden tussen staten. Maas benadrukte dat het vredesakkoord eindelijk eens goed nieuws uit het Midden-Oosten bracht.

Zowel Bin Zayed al-Nahyan als Ashkenazi benadrukten het grote belang van deze ontmoeting voor de toekomst van het Midden-Oosten. De Emiratische minister ziet hierin een nieuw begin, een van tolerantie, co-existentie en samenwerking. Hij ziet het als een gedurfde stap waarmee de problemen van de regio kunnen worden opgelost, mede dankzij de groeiende vrede, veiligheid en stabiliteit.

Ashkenazi roemt zijn collega uit de VAE voor zijn stap tot vrede en ook hij benadrukt het belang voor veiligheid en tolerantie in de regio. Hij kijkt uit naar een diepe samenwerking op vele fronten. De Israelische minister sprak ook de hoop uit voor vele Emirati’s die Israel en de heilige plaatsen in Jeruzalem zouden komen bezoeken, en hij voorziet ook vele Israelische toeristen in de VAE. Ten slotte riep Ashkenazi het Palestijnse leiderschap op om weer naar de onderhandelingstafel te komen, daar het nog langer uitstellen van het conflict alleen maar meer schade tot de regio zou berokkenen.