Nederland komt in VN-Mensenrechtenraad, net als Venezuela en Soedan

Niet alleen Nederland mag de komende drie jaar zitting nemen in de VN-Mensenrechtenraad, maar ook notoire mensenrechtenschenders zoals Soedan en Venezuela. 

“Alsof een pyromaan wordt benoemd tot brandweercommandant”. Zo omschreef Hillel Neuer, directeur van UN Watch, de verkiezing van beruchte mensenrechtenschenders in de VN-Mensenrechtenraad. Donderdag koos de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties veertien nieuwe leden voor het mensenrechtenorgaan, waar in totaal 47 landen deel van uitmaken.

Hillel Neuer UN Watch

Hillel Neuer van UN Watch: “Alsof je een pyromaan de leiding geeft over de brandweer” ©Pierre Albouy

Slavernijstaat in Mensenrechtenraad
De raad heeft een vastgesteld aantal zetels per regio, waardoor voor veel landen al vooraf duidelijk was dat ze zouden worden verkozen. Zo kwamen er twee plekken vrij voor de regio West-Europa, en waren er ook maar twee kandidaten: Nederland en Duitsland. Dat gold ook voor de Afrikaanse regionale groep, waar vier landen zich hadden gekandideerd voor vier plekken in de raad. Op die manier werd niet alleen het rustige Namibië gekozen, maar ook Libië, Soedan en Mauritanië. Libië is een zogeheten failed state en wordt verscheurd door interne conflicten, de leider van Soedan werd tot april gezocht voor genocide, en in Mauritanië leven 500.000 mensen in slavernij. Hoewel het houden van slaven officieel werd verboden in 2007, is er in het Afrikaanse land in de praktijk niets veranderd. Nog steeds wordt één op de zeven mensen in Mauritanië gehouden als slaaf – toch mag het land de komende drie jaar toezicht houden op mensenrechten. 

Venezuela komt in de VN-Mensenrechtenraad

President Maduro van Venezuela noemt de verkiezing “een historische overwinning”. Foto: Marcos Oliveira/Agência Senado

Tragedie
Voor de Latijns-Amerikaanse regio kwamen er twee zetels vrij. Aanvankelijk hadden alleen Venezuela en Brazilië zich gekandideerd, waardoor de verkiezing van het dictatoriale regime van Maduro een uitgemaakte zaak leek. Eerder deze maand probeerde Costa Rica daar een stokje voor te steken door zich ook kandidaat te stellen, maar dat mislukte: 105 landen stemden voor Venezuela, tegenover 96 voor Costa Rica. De Amerikaanse VN-ambassadeur Kelly Craft had er geen goed woord voor over en noemde de verkiezing van Venezuela “een afgang voor de Verenigde Naties en een tragedie voor het Venezolaanse volk”. 

 

 

 

 

Israel is vast agendapunt
Het is niet de eerste keer dat beruchte dictaturen in de VN-Mensenrechtenraad zitting nemen: tot de huidige leden behoren onder meer Saoedi-Arabië en Cuba. De raad is bovendien al jaren omstreden vanwege de haast obsessieve focus op Israel: de Joodse staat is als enige land een vast punt op de agenda van de raad – Agenda Item 7. Jaarlijks wordt Israel meermaals veroordeeld door de VN-Mensenrechtenraad, terwijl landen als Noord-Korea of China buiten schot blijven. De Verenigde Staten stapte vorig jaar op uit de raad vanwege de “chronische vooringenomenheid jegens Israel”. 

Nederland wil niet aan de zijlijn staan
Nederland hoopt de Mensenrechtenraad van binnenuit te kunnen verbeteren. Daarbij wordt kritiek niet geschuwd: de Nederlandse VN-vertegenwoordiging veroordeelde recent de disproportionele focus op Israel, zo staat in een verklaring die in september werd gepubliceerd. Volgens minister Blok van Buitenlandse Zaken moet de Mensenrechtenraad worden “versterkt en hervormd“. Of Nederland er de komende drie jaar in zal slagen om een einde te maken aan de permanente zondebok-status van Israel in de Mensenrechtenraad en ervoor kan zorgen dat de raad zich écht zal inzetten voor mensenrechten, is nog maar de vraag. Het is immers onwaarschijnlijk dat landen als Soedan en Venezuela zich daadwerkelijk willen inspannen voor zaken als vrijheid van meningsuiting en een eerlijke rechtsgang.