Nederland onthoudt zich van stemming tijdens anti-Israel motie bij WHO

IN NEDERLAND / Door: LUUK SMIT / 13 nov 2020 CORONAVIRUS ISRAEL VN WHO

Misschien wel mede dankzij de motie-Van der Staaij en de recente ophef over het stemgedrag van Nederlandse vertegenwoordigers bij de VN, heeft Nederland zich onthouden van stemming tijdens het jaarlijkse anti-Israel circus bij de WHO.

Gedurende een wereldwijde pandemie, met miljoenen besmettingen en doden, had de WHO tijdens haar jaarlijkse vergadering andere prioriteiten: een vier uur durend speciaal agendapunt gericht op één land: Israel. Net als bij de Mensenrechtenraad krijgt de Joodse staat ook een ‘speciale behandeling’ bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Het rapport over Israel sprak over de slechte gezondheidssituatie in de “bezette Palestijnse gebieden en de Golan”, en het Israelische beleid tegenover de Palestijnen.

Dat er geen aandacht was voor de samenwerking tussen Israel en de PA op gebied van gezondheidszorg, inclusief het verzorgen van Palestijnen in Israelische ziekenhuizen, liet aan Israelische afgevaardigde Meirav Shahar zien dat bij de WHO politiek belangrijker is dan gezondheidszorg. Zo stelde zij: ‘We zitten midden in een pandemie met bijna 1,3 miljoen doden in de wereld. Er zijn ook vele andere gezondheidsuitdagingen. Die moeten op de agenda staan, in plaats van politiek theater. Het is van groot belang dat dit soort professionele VN-organen niet misbruikt worden voor politieke spelletjes.’ Volgens UN Watch stemden onder andere de VS, het VK, Duitsland, Hongarije, Canada, Australië en Brazilië dan ook tegen de motie. Landen als Griekenland, Cyprus, Zweden en Finland onthielden zich van stemming, net als Nederland.

Het is niet voor het eerst dat de WHO politiek voor gezondheidszorg plaatst, eerder dit jaar negeerde een woordvoerder opvallend een vraag over Taiwan tijdens een videointerview, daarna was opeens de verbinding verbroken en het interview abrupt tot een halt gebracht. Dit was des te opmerkelijker daar Taiwan een van de eerste landen was die de coronauitbraak snel onder controle had gekregen.

De stap van doodleuk voor zulke moties stemmen naar onthouding van stemmen is een kleine, maar goede stap. Het laat zien dat er toch nog kritisch naar zulke anti-Israel moties gekeken wordt en dat de wil van de Kamer ten dele gehoord is. Een ferme tegenstem tegen zulke moties had een krachtiger signaal van de Nederlandse VN-vertegenwoordiging geweest, namelijk dat het politiseren van VN-organen niet gewenst is.