Eerste Kamer grijpt in nadat Nederlandse VN-vertegenwoordiging voor negeren Joodse banden Tempelberg stemt

Nadat een week eerder de Nederlandse VN-vertegenwoordiging voor een resolutie stemde die de Joodse banden met de Tempelberg in Jeruzalem negeert, heeft de Eerste Kamer een motie aangenomen die de regering oproept zoveel mogelijk tegen VN-resoluties te stemmen waarin naar de Tempelberg met alleen de Arabische naam en niet de Joodse benaming wordt verwezen.

Vorige week passeerden zeven resoluties met betrekking tot Israël de revue bij het dekolonisatiecomité van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Geen enkel ander land werd tijdens deze sessie berispt in een motie Nederland stemde voor zes van de zeven resoluties.

Een van de resoluties waar de Nederlandse VN-vertegenwoordiging voor stemde, is een typisch staaltje geschiedvervalsing omtrent Jeruzalem. Resolutie “Israeli practices affecting the human rights of the Palestinian people in the Occupied Palestinian Territory, including EastJerusalem” [A/C.4/75/L.14] refereert naar de Tempelberg alleen als de Haram al-Sharif, de islamitische benaming voor de locatie. Dat de Tempelberg de meest heilige plek voor Joden is, wordt in de resolutie genegeerd.

Het stemgedrag van de Nederlandse VN-vertegenwoordiging bij het dekolonisatiecomité is vrijwel identiek aan vorig jaar. In 2019 passeerden acht resoluties de revue, en stemde Nederland voor zeven van de acht anti-Israëlresoluties.

Het is het zoveelste voorbeeld dat de Nederlandse VN-vertegenwoordiging zich niets aantrekt van de wens van de Tweede Kamer. In Kamerbrieven doet het Kabinet voorkomen alsof Nederland uitvoer geeft aan de aangenomen motie van Van der Staaij die de regering oproept stelling te nemen tegen disproportionele agendering van Israël, maar tijdens het stemmen doet Nederland gewoon mee aan het anti-Israëlcircus. Toen het stemgedrag van de Nederlandse VN-vertegenwoordiging bij ECOSOC tot ophef leidde, sprak een meerderheid van de Kamer zich hiertegen uit. Minister Blok nam aanvankelijk de zorgen van het Nederlandse parlement echter niet serieus. Een jaar later onthield Nederland zich van stemming bij ECOSOC, maar voor de rest blijft de minister activisten op het Ministerie van Buitenlandse Zaken carte blanche geven om de Tweede Kamer te negeren.

Reden voor de Eerste Kamer om in actie te komen. Peter Schalk (SGP) diende samen met Pim van Ballekom (VVD), Paul Frentrop (FVD), Tineke Huizinga (CU) en Marjolein Faber (PVV) een motie in. Het document “verzoekt de regering, zoveel mogelijk tegen de VN-resoluties te stemmen waarin naar de Tempelberg verwezen wordt met alleen de Arabische naam al-Haram al Sharif”. Daarnaast wordt de regering opgeroepen andere EU-landen te stimuleren hetzelfde te doen.

De motie kon op een meerderheid van de Eerste Kamer rekenen. Alleen GroenLinks, SP, PvdD, D66, OSF en 50PLUS stemden tegen. Hiermee stemden vijftig leden stemden van de Eerste Kamer voor en stemden vijfentwintig tegen.