Netanyahu: Hezbollah brengt burgers Beiroet in gevaar met raketfabriek

Tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarschuwde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Hezbollah een tweede rampzalige explosie in Beiroet teweeg zou kunnen brengen. Naast de locatie die Netanyahu aanwijst als raketfabriek van de Libanese terreurbeweging, heeft de IDF nog twee plekken in Beiroet gemarkeerd als wapendepots van Hezbollah.

Zoals gebruikelijk, maakte Netanyahu gebruik van visuele attributen bij zijn jaarlijkse VN-toespraak. Ditmaal sprak de Israëlische premier de Algemene Vergadering per videoverbinding toe en toonde hij een kaart van de Libanese hoofdstad. “We hebben allemaal de verschrikkelijke explosie in de haven van Beiroet van afgelopen maand gezien”, verwijzend naar de ramp die Libanon op 4 augustus opschudde. Netanyahu wees vervolgens naar een andere plek op de kaart: “hier is waar de volgende explosie plaats zou kunnen vinden”. Volgens de Israëlische premier onderhoudt de Libanese terreurbeweging Hezbollah een geheime raketfabriek in de wijk Janah. 

“Dit geheime wapendepot is naast, op een meter afstand, van een gasbedrijf”, aldus Netanyahu. Vijftig meter aan de andere kant van de bewuste locatie is nog een gasbedrijf, zo wees de Israëlische premier aan op een luchtfoto. Netanyahu toonde vervolgens een foto van de toegang tot het gebouw dat volgens hem een raketfabriek van Hezbollah is, dat zich pal naast de poort van het gasbedrijf bevindt. Daarnaast is de plek ingesloten door civiele huizen, aldus de Israëlische premier.

Netanyahu roept de inwoners van de wijk Janah in actie te komen tegen de raketfabriek. “Ik zeg tegen de mensen van Janah, jullie moeten nu in actie komen. Jullie moeten hiertegen protesteren. Want als dit ding explodeert, is het opnieuw een tragedie”.

De Israëlische premier stelt dat Israël het volk van Libanon geen kwaad wil aandoen, “maar Iran wil dat wel”. Volgens Netanyahu brengen Iran en diens proxy Hezbollah bewust families in Libanon in gevaar met hun activiteiten. Hij verwees hierbij naar de recente ontploffing van een Hezbollah-wapendepot in het Zuid-Libanese Ain Qana. De Israëlische premier roept de internationale gemeenschap op erop aan te dringen dat Hezbollah stopt met het “gebruiken van Libanon en Libanese burgers als menselijke schilden”.

Na de toespraak van Netanyahu, publiceerde de IDF nog meer illustraties van het vermeende wapendepot. Daarnaast wijst het Israëlische leger nog twee locaties in Beiroet aan die zouden fungeren als raketfabriek. Het gaat om twee ondergrondse locaties die zich onder appartementsgebouwen in de wijken Laylaki en Chouaifet zouden bevinden, en waar volgens de IDF bij elkaar 120 gezinnen wonen. 

Volgens het Israëlische leger zijn de aangewezen locaties onderdeel van het precisierakettenprogramma van Hezbollah. Vorig jaar lanceerde de IDF een sociale mediacampagne met de boodschap dat het nooit zal toestaan dat de trekpop van Iran als eerste terreurgroep in de wereld in het bezit van precisieraketten komt. In een statement wordt gesteld dat de VN meerdere keren is gewezen op de bewuste locaties. De onthullingen van vandaag zijn bedoeld om de Libanese regering onder druk te zetten in te grijpen, aldus het Israëlische leger.

Hezbollah ontkent de beschuldigingen. Volgens secretaris-generaal Hassan Nasrallah probeert Netanyahu de Libanese bevolking tegen Hezbollah op te hitsen. De Libanese terreurbeweging zou voornemens zijn media toegang te geven tot de locatie in Janah.