Nieuwe sancties tegen Iran vanwege diens raketprogramma

Het Amerikaanse Ministerie van Financiën heeft nieuwe sancties ingesteld tegen een aantal Iraanse bedrijven. De firma’s zijn betrokken bij het ontwikkelen en produceren van onderdelen voor Iran’s ballistische raketprogramma.

De vijf bedrijven in kwestie zijn allemaal onderdeel van of gecontroleerd door Shahid Bakeri Industrial Group (SBIG). Volgens het Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control is SBIG verantwoordelijk voor verschillende belangrijke onderdelen van ballistische raketten, waaronder brandstoffen, controle- en geleidingssystemen, vezels, motoren en lanceerplatformen.

Door het besluit van het ministerie zijn alle eigendommen en belangen in eigendommen van de Iraanse bedrijven geblokkeerd in Amerikaans rechtsgebied. Daarnaast is het alle Amerikanen verboden om zaken te doen met de raketproducenten. Buitenlandse bedrijven en individuen die bewust handelen met de gesanctioneerde firma’s, lopen kans zelf ook op de Amerikaanse sanctielijst te komen.

Iran is al geruime tijd haar ballistische raketprogramma aan het uitbreiden. De tests zijn een schending van de nucleaire overeenkomst die de Islamitische Republiek heeft gesloten met de P5+1. Deze deal verbiedt namelijk proeven met raketten die een nucleaire kop kunnen dragen. Een verbod van dezelfde strekking valt te lezen in VN-veiligheidsraadresolutie 2231.

Ook Israel maakt zich zorgen over de ballistische ambities van Iran. Gezien de dreigende woorden dat Israel van de kaart geveegd moet worden, en het gebruik van een Davidster als mikpunt bij rakettesten, zijn deze zorgen niet ongegrond. Daarnaast heeft de Islamitische Republiek al laten zien dat het niet schroomt haar ballistische raketten in te zetten.

Volgens de VS worden de Iraanse ballistische raketten ook elders ingezet. Raketten afgevuurd door Houthi rebellen op de Saoedische hoofdstad Riyadh zouden van Iraanse makelij zijn. Tijdens een presentatie wees ambassadeur Haley op emblemen van SBIG op de overblijfselen van één van de raketten.

De Amerikanen voeren al jaren een sanctiebeleid tegen Iran en haar wapenprogramma’s. Van de zomer vroeg president Trump echter aan het Congres om harder op te treden tegen het raketprogramma van de Islamitische Republiek. In oktober keurde het House of Representatives een aantal wetsvoorstellen goed die extra sancties tegen Iran voorzien.

De minister van Financiën Steven Mnuchin zegt dat de Amerikaanse regering actief doorgaat met het tegengaan van Iran’s kwaadaardige activiteiten, waaronder ook mensenrechtenschendingen. President Trump en vice-president Pence hebben afgelopen week aangekondigd extra sancties tegen Iran te overwegen vanwege het hardhandig aanpakken van demonstranten. Sinds vorige week zijn verschillende steden in de Islamitische Republiek het toneel van protesten tegen de economische omstandigheden en het regime.

Op 15 januari moet Trump de knoop doorhakken of zijn administratie achter het nucleaire akkoord met Iran blijft staan. De Amerikaanse president moet elke 120 dagen een verklaring tot steun tekenen. De Commander in Chief vindt het echter een slechte deal die niet genoeg doet om te voorkomen dat Iran in het bezit van een nucleair wapen kan komen. Zowel Iran als de andere landen achter de overeenkomst hebben echter aangegeven niet opnieuw te willen onderhandelen.