Israel bewapent zich tegen Iraanse raketdreiging

Afgelopen zondag heeft Iran een nieuwe ballistische raket getest. De Khorramshahr is met een bereik van 1600 kilometer in staat Israel te bereiken. Naar verluidt is de test echter mogelijk gefaald, toen een kleine duizend kilometer zou zijn afgelegd ontplofte de raket voortijdig.

VN-resolutie 2231

De test is in strijd met VN-resolutie 2231. Volgens deze resolutie mag Iran geen ballistische raketten testen, voornamelijk omdat deze niet-conventionele ladingen, zoals nucleaire koppen, kunnen dragen.

De Israelische VN-ambassadeur Danny Danon heeft de Verenigde Staten opgeroepen actie te ondernemen tegen de Iraanse schending van de VN-resolutie. Volgens Danon treft de Iraanse raketdreiging niet alleen Israel, maar de hele westerse wereld. De VS heeft de VN-Veiligheidsraad voor spoedberaad dinsdag bijeen geroepen. Tijdens dit spoedberaad is besloten om een comité onderzoek te laten doen naar de vermeende overtreding.

Resolutie 2231 is bedoeld om te voorkomen dat Iran de middelen in handen krijgt om een nucleair wapen te kunnen gebruiken. Met dat doel is ook de nucleaire overeenkomst met Iran gesloten door de P5+1 groep, bestaande uit de vijf vaste leden van de VN-Veiligheidsraad Rusland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS, plus Duitsland. De overeenkomst, die officieel The Joint Comprehensive Plan of Action heet, is bedoeld om het voor Iran moeilijker te maken in het bezit van een atoomwapen te komenVolgens de Amerikaanse president Donald Trump is dit akkoord echter één van de slechtste deals ooit. Zo noemde hij het “ontmantelen van het desastreuze akkoord” zijn nummer één prioriteit.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu veroordeelde de Iraanse rakettest in een videoboodschap en gaf aan erover te zullen spreken in zijn aankomende ontmoeting met Trump in Washington: 

David’s Sling

Vanwege de raketdreiging vanuit met name Iran heeft Israel een compleet spectrum aan luchtverdedigingssystemen ontwikkeld. Hieronder valt bijvoorbeeld de Arrow 3 tegen intercontinentale dreigingen.

Een ander revolutionair systeem, tegen middellange afstandsraketten, is David’s Sling. Afgelopen week heeft Israel hiermee een succesvolle test uitgevoerd. Hierbij waren ook Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, waaronder vice admiraal James Syring, hoofd van de US Missile Defense Agency. Volgens hem is de test een belangrijke stap voorwaarts voor Israel om zich te kunnen verdedigen tegen “een zeer reële en groeiende dreiging”.

Dreiging Hezbollah

Deze dreiging komt niet alleen vanuit Iran zelf maar ook vanuit haar bondgenoot Hezbollah in het zuiden van Libanon. In december publiceerde het Israelische leger een kaart waaruit blijkt dat de sjiitische terreurbeweging over honderden wapendepots en raketlanceerplatforms beschikt. Deze zijn vaak middenin Libanese dorpen gesitueerd in het grensgebied van Israel. De afgelopen jaren heeft Iran vele wapens via Syrië aan Hezbollah geleverd. Analisten wijzen erop dat de militaire capaciteiten van de Libanese terroristen enorm gegroeid zijn.

UNIFIL, de VN-macht die het mandaat heeft de illegale bewapening van Hezbollah te voorkomen, staat erbij en doet vrijwel niets. De vredesmacht faalt in haar verantwoordelijkheid de veiligheid in de regio te bewaren en zelfs het rapporteren van wapentransporten wordt verzuimd. Israel heeft dan ook zelf meerdere keren militaire acties ondernomen om illegale wapentransporten in Syrië te bombarderen, aangezien UNIFIL het nalaat haar werk te doen.

 

Foto: lancering van David’s Sling. Bron: Ministerie van Defensie, Israel.

 

Bronnen:

http://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Report-Iran-launches-ballistic-missile-test-in-violation-of-UN-resolution-480043

https://worldisraelnews.com/israel-us-successfully-test-davids-sling-missile-defense-system/

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/223859

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224121

Trump Can Have This Iran Deal or No Iran Deal

http://www.un.org/en/ga/search/view_doc.asp?symbol=S/RES/2231(2015)

https://www.state.gov/e/eb/tfs/spi/iran/jcpoa/