NU.nl past video over terreurballonnen aan na kritiek CIDI

Logo NU.nlOpnieuw heeft een journalistiek medium berichtgeving over Israel aangepast, nadat CIDI wees op onjuistheden. Nieuwssite NU.nl noemde plaatsen in Zuid-Israel in een dinsdagmiddag gepubliceerde video ‘Joodse nederzettingen’. Hoewel ‘nederzetting’ gebruikt kan worden als synoniem voor stad of dorp, wordt het woord in de context van het Arabisch-Israelisch conflict gebruikt om Israelische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever aan te duiden.

De plaatsen in Zuid-Israel ‘Joodse nederzettingen’ noemen, zoals NU.nl dinsdag deed, is al helemaal incorrect. In het zuiden van het land wonen Joden, Arabieren en andere bevolkingsgroepen. Na kritiek van CIDI zijn de video en de begeleidende tekst woensdag aangepast.

Sinds vorige week worden vanuit de Gazastrook weer volop terreurballonnen opgelaten. Aan terreurbewegingen gelieerde jongeren laten ballonnen op met geïmproviseerde explosieven en brandbommen, met als doel terreur in Israel te zaaien. Inmiddels is er weer dagelijks sprake van veldbranden in het zuiden van de Joodse staat. Dinsdag ontstonden minimaal 60 branden, aldus de lokale brandweer tegenover The Times of Israel.

Het is goed dat media aandacht besteden aan deze Palestijnse ballonnenterreur, die al ruim twee jaar voortduurt. Sinds het begin van de terreurcampagne zijn honderden hectares aan landbouwgrond en natuurgebied in het zuiden van Israel in vlammen opgegaan. Soms worden de explosieven gevonden door kinderen, of exploderen ze bij scholen. De berichtgeving hierover op NU.nl, de grootste nieuwssite van Nederland, was dinsdag echter onjuist.

Er werd beweerd dat de ballonnen werden opgelaten “richting Israelische nederzettingen”, waarna er “30 branden ontstonden in Joodse nederzettingen”. In werkelijkheid werden de ballonnen vanuit Gaza echter opgelaten richting het zuiden van Israel, op een steenworp afstand van de strook en binnen de bestandslijnen van voor 1967. Een van de branden ontstond in de regio Esjkol, met als gevolg dat plaatselijke bedoeïenen geëvacueerd moesten worden. Dit een ‘Joodse nederzetting’ noemen is al helemaal incorrect.

NU.nl is niet de enige nieuwssite die deze fout maakte. Zo sprak het Algemeen Dagblad, toen terreurgroep Hamas in de zomer van 2018 Zuid-Israel bestookte met raketten, over “nederzettingen in Zuid-Israel”. Ook dit artikel werd aangepast nadat CIDI de krant hierop aansprak. Onlangs ging het AD overigens opnieuw de fout in, en verspreidde de krant nepnieuws over de Joodse staat. Dit artikel is nog altijd niet gewijzigd, en een ingezonden brief van CIDI werd geweigerd door de krant.