"Operatie Noordelijk Schild gaat nog weken duren"

IN ISRAEL / Door: ELKAN VAN DER RAAF / 5 dec 2018 HEZBOLLAH TUNNEL

De operatie om de tunnels van Hezbollah die Israel infiltreren te neutraliseren, genaamd operatie Noordelijk Schild, gaat nog weken duren. Dat lieten de Israelische premier Benjamin Netanyahu en opperbevelhebber Gadi Eisenkot gisteren tijdens een persconferentie weten.

Gisteren maakte het Israelische leger bekend bezig te zijn met het vernietigen van door Hezbollah gegraven tunnels die van Libanon naar Israel lopen. Volgens de IDF zijn de ondergrondse gangen een belangrijk onderdeel van de aanvalsplannen van de Iraanse proxy. De terreurbeweging, die de vernietiging van de Joodse staat nastreeft, zegt in een volgende oorlog de noordelijke Galilea te zullen veroveren. Met behulp van de tunnels zouden Hezbollah-militanten een verrassingsaanval uit kunnen voeren en het aan de grens gelegen dorp Metula afsnijden van de rest van Israel.

De laatste keer dat het tot een oorlog tussen Israel en Hezbollah kwam, was in 2006. Inmiddels zijn zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de wapens van de de sjiitische terreurbeweging aanzienlijk verbeterd. Daarnaast hebben de Hezbollah-militanten gevechtservaring opgedaan aan de zijde van president Assad in de Syrische burgeroorlog.

Sinds 2014, toen Israel werd geconfronteerd met door Hamas vanuit Gaza gegraven aanvalstunnels, werkt Israel ook aan manieren om de noordgrens met Libanon op ondergrondse dreigingen te monitoren. De verschillende door Iran gesponsorde terreurbewegingen wisselen immers kennis uit met elkaar.

Gisteravond hielden opperbevelhebber Gadi Eisenkot en de Israelische premier Benjamin Netanyahu – die inmiddels ook de ministerportefeuilles van Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid, Immigratie én Defensie draagt – een persconferentie over de operatie. Operatie Noordelijk Schild is onderdeel van een grotere operatie om de dreiging van door Iran aangestuurde milities tegen te gaan, zo liet Netanyahu weten.

Iran sponsort al jaren verschillende milities en terreurbewegingen in het Midden-Oosten, onder andere om deze proxies in te zetten tegen Israel. Zo levert de Iraanse Revolutionaire Garde via Syrië geavanceerde wapens aan Hezbollah in het zuiden van Libanon.

Volgens Eisenkot is de IDF in bezit van de tunnelplannen van Hezbollah. De opperbevelhebber riep daarnaast Israeli’s op om hun dagelijkse routine voort te zetten en verzekerde hij dat zij veilig zijn.

Sommige critici vinden de timing van de bekendmaking van de operatie door Netanyahu op zijn minst toevallig, gezien de aanbeveling van de politie om de premier te vervolgen wegens een aantal corruptiezaken. Anderen stellen weer dat de dreiging van de Hezbollah-tunnels een voorname reden was dat het Israelische veiligheidskabinet besloot niet over te gaan tot een grondoperatie in Gaza, nadat Palestijnse terreurbewegingen honderden raketten op de Joodse staat afvuurden.