Opnieuw brandballonnen losgelaten vanuit Gaza

IN ISRAEL / Door: LUUK SMIT / 2 jul 2021 GAZA HAMAS TERRORISME

Na enkele weken van rust in het zuiden van Israel zijn er weer brandballonnen opgelaten vanuit Gaza. Deze veroorzaakten kleine brandjes, maar geen grote schade. In reactie heeft de Israelische luchtmacht een wapenfabriek van Hamas gebombardeerd.

De branden die ontstonden door de brandballonnen konden snel door lokale brandweer worden geblust, en veroorzaakten dus geen grote akker- en natuurbranden zoals die eerder ontstonden. In tegenstelling tot vorige maand bleef het nu beperkt tot vier kleine brandjes.

Ondanks de kleine schade ondernam Israel wel actie. In tegenstelling tot de regering-Netanyahu, onderneemt Naftali Bennett ook na het oplaten van brandballonnen actie. De Israelische luchtmacht bombardeerde in respons een wapenfabriek van terreurorganisatie Hamas. De brandballonnen worden met name ingezet als een drukmiddel om Israel stappen te doen zetten naar versoepelingen rond Gaza. Bennett stelde eerder dat hij op iedere provocatie vanuit Gaza zal reageren met harde hand indien nodig. Tijdens een herdenking ter ere van Theodor Herzl, was Bennett ferm: ‘Israel zal altijd reageren op onze vijanden, zowel ver weg als dichtbij’.

 

Afgelopen maand leidde het oplaten van brandballonnen vanuit Gaza nog tot meer dan 20 branden in Israel, waarbij ook onschuldige burgers in gevaar kwamen doordat zulke ballonnen ook in woonwijken terecht kwamen. De meeste branden braken uit in akkerland of natuurgebied, waarbij meerdere hectares aan bos en gewassen verloren gingen. In respons voerde de Israelische luchtmacht toen ook aanvallen uit op posities van Hamas, zowel in Gaza-stad als in Khan Younis.

Het oplaten van deze brandballonnen worden openlijk gedeeld door Palestijnse terreurgroepen op sociale media. Met trots delen zij foto’s en video’s van manschappen die de brandballonnen prepareren en oplaten. Eerder stelde Sylvana Simons (BIJ1) nog in haar Kamervragen of de minister kon beantwoorden wie die brandballonnen opliet, terwijl de makers ervan het open en bloot delen op hun kanalen, onder andere Telegram. Deze brandballonnen worden namelijk al jaren ingezet vanuit Gaza om indien nodig de druk op Israel op te voeren.